Foto: Privatna arhiva

Nišlije je jutros zatekla gusta, neprozirna magla praćena smogom zbog koje se bukvalno nije video prst pred okom. Čitaoci Nova.rs koji žive u Nišu javljaju nam da nisu smeli da pošalju decu u školu, te da su mnogi od njih ostali svojim domovima. Da je u pitanju veliko zagađenje, pokazuje i aplikacija IQ Air prema kojoj je vazduh u Nišu u ovom trenutku nezdrav.

Zbog nezdravog vazduha, kod svih građana mogu da se jave posledice po zdravlje, blaže ili jače, a oni koji pripadaju osetljivim grupama mogu da se suoče sa ozbiljnim zdravstvenim tegobama.

Pročitajte još:

Aktivna deca i odrasli, te ljudi sa srčanim i respiratornim oboljenjima poput astme treba da izbegavaju svaki boravak na otvorenom. Svi ostali, posebno deca, treba da ograniče boravak na otvorenom. Izbegavati sve aktivnosti na otvorenom koje podrazumevaju ubrzano i duboko disanje.

Ovaj prizor posebno je zabrinuo građane Niša zbog trenutne vanredne situacije u Pirotu, koja je nastala kada je juče popodne na deonici železničke pruge između Pirota i Bele Palanke cisterna koja je prevozila amonijak iz Bugarske za potrebe fabrika u Prahovu i Šapca iskliznula iz železničke kompozicije i procurila.

Iz policije apeluju na ljude koji žive u blizini da ne napuštaju domove i da ne izlaze napolje, dok škole, vrtići i javne ustanove u Pirotu danas ne rade.

Čitaoci Nova.rs javljaju da su ulice Niša puste jer su mnogi odlučili da ne idu na posao.

„Ko je mogao da radi kuće, tako je i uradio. Ko će po ovakvom vazduhu da se šeta? Pojedini vrtići obavestili su roditelje putem internet zajednice da slobodno procene da li žele da pošalju dete u vrtić zbog trenutno zagađenog vazduha.

Foto: Privatna arhiva

Prilikom prevrtanja vagona gas je počeo da curi što je dovelo do velike koncentracije u atmosferi, saopštili su iz MUP-a.

Iz Grada Niša kažu da vodosnabdevanje u tom gradu nije ugroženo, a da je iz preventivnih razloga isključena sa mreže fabrika vode u Nišu i nalivanja vode iz izvorišta Medijana.

BONUS VIDEO: Smanjuje se zagađenje vazduha u Novom Pazaru: Otvorena toplana na biomasu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare