Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Pred predstojeći Međunarodni dan žena, više od 100 žena iz oblasti kulture, nauke, medija, privrede i građanskog aktivizma u Srbiji, potpisalo je "Žensko pismo" – otvoreno pismo kojim, kako se navodi, svojim imenima i prezimenima staju u odbranu prava žena da kažu "ne".

„Obećavamo sebi i drugima da smo završile sa marginom“, stoji u pismu koje su, između ostalih, potpisale i glumica Svetlana Ceca Bojković, profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić, glumica Danijela Štajnfeld, politkološkinja Mia Bjelogrlić, rediteljka Alisa Stojanović, novinarka Magda Janjić, profesorka Dubravka Stojanović, profesorka Jelena Đorđević, kao i brojne aktivistkinje poput Maje Stojanović, Marije Ratković, Aide Ćorović, Marije Srdić i drugih.

„Ne znači ne. Ipak, u Srbiji se i dalje ruši pravosuđe, proganjaju nezavisne sudije i tužiteljke, u dogovoru sa bankarskim lobijem menjaju odluke sudova, diktiraju optužnice i presude protiv aktivistkinja, novinarki i ostalih nepodobnih, dok su zaštićeni huligani i ratni zločinci“, stoji, između ostalog, u pismu u kojem se skreće pažnja na goruće probleme u Srbiji danas.

Potpisnice dalje navode da ne žele uništavanje životne sredine, da ne žele rad na crno, bez prava na bolovanje, da ne žele da porodično nasilje bude nekažnjeno, ali da ne žele ni da budu neobaveštene, niti da im se uskraćuje pristup zdravstvu.

„Žensko pismo“ će biti otvoreno za potpisivanje – svojim potpisom moći će da ga podrži svaki građanin i svaka građanka – svi oni koji se bore za dostojanstven život, za ljudska prava, za zdravu životnu sredinu, za vladavinu prava, za slobodu medija, za jednake šanse za sve“, navedeno je u saopštenju više organizacija civilnog društva.

Na sam Dan žena, 8. marta, pod parolom „Solidarne i pobunjene“, skoro 40 organizacija civilnog društva, nezavisne aktivistkinje i građanke, najavile su da će marširati za ženska prava, solidarnost i mir, šetnjom od Studentskog kulturnog centra do Trga Republike.

BONUS VIDEO Glumice čija dela menjaju društvo – gosti Svetlana Bojković i Milena Radulov

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar