Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Meštani čačanskog naselja Prelići treći dan zaredom blokiraju Transfer stanicu u tom naselju na kojoj Javno komunalno peduzeće (JKP) u Čačku deponuje smeće poslednjih pet meseci, posle požara na regionalnoj deponiji Duboko u Užicu gde je otpad ranije odvožen.

Meštani Prelića, koji su drugu noć po kiši proveli na blokadi, ne dozvoljavaju da kamioni JKP istovaruju otpad na Transfer stanici i zahtevaju da gradska vlast sa prostora te stanice ukloni prethodno donet otpad, koji životinje raznose po ulicama i dvorištima, od čega se širi nesnosan smrad.

Na Transfer stanici u Prelićima, prema podacima meštana, trenutno je deponovano više od 10 tona otpada, a gradsko rukovodstvo tvrdi da je deponovano 6,4 tona.

PROČITAJTE JOŠ

Prema saznanjima meštana, direktorka JKP Mirijana Đoković podnela je krivičnu prijavu protiv građana koji blokiraju Transfer stanicu zbog navodnog ometanja poslovanja preduzeća.

Učesnici blokade kažu da ih ta prijava nije uplašila.

Oni su odbili poziv gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića da prekinu blokadu i u ponedeljak dođu na sastanak u Gradsku upravu. Ističu da, ukoliko predstavnici vlasti imaju nešto da im kažu, treba da dođu kod njih na blokadu, u Preliće.

Opoziciona Grupa građana „Probudimo Čačak“ podržala je meštane Prelića koji, kako se navodi u saopštenju, „opet biju bitku da blokadom Transfer stanice zaštite svoje domove i zdravlje dece i da građanskim protestom nateraju lokalnu vlast da radi ono za šta dobija velike budžetske plate – da na odgovoran način upravlja komunalnim otpadom“.

Građani, blokirali transfer stanicu Prelići Foto: Privatna arhiva

Grupa građana je pozvala gradonačelnika Čačka i njegove saradnike „da prestanu sa sujetom“ i da što pre zakažu sednicu lokalne Skupštine i u rešavanje problema sa uklanjanjem komunalnog otpada uključe i predstavnike opozicije, jer je u pitanju zajednički problem građana Čačka.

Transfer stanica u Prelićima, koja se nalazi na prostoru nekadašnje gradske deponije, služila je za pretovar čačanskog komunalnog otpada, koji se posle odvozio u deponiju Duboko u Užice.

Ta deponija je posle požara, koji je izbio početkom maja i koji je u međuvremenu ugašen, zatvorena do daljeg za deponovanje otpada iz Čačka i ostalih sedam gradova koji su osnivači deponije, osim za Užice na čijoj teritorji se nalazi.

Rukovodstvo Čačka navodi da je od zatvaranja deponije Duboko deo čačanskog otpada odlagan na Transfer stanici u Prelićima, a deo na deponijama u Kraljevu, Kragujevcu, Kniću i sada u Jagodini.

BONUS VIDEO „Zove me sin i pita – smrdi li dole, došli bismo na kafu“: Meštani blokirali lokalnu privremenu deponiju kod Čačka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare