Autor: Slađana Đermanović

Pojedinim obolelima od kovida u jednom trenutku je potrebna dodatna količina kiseonika. Tu se otvara niz pitanja kakve su sve metode pomoći pri disanju koriste i da li i kakve posledice mogu ostaviti na pacijenta. Kakva je razlika između neinvazivne maske za disanje, neinvazivne i invazivne mehaničke ventilacije i respiratora?

Na ovo pitanje odgovara dr Srđan Lukić, pulmolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

On objašnjava sa se kiseonik može dostaviti pacijentu na više različitih načina, od kojih svaki ima svojih prednosti i mana, svoja ograničenja i svoje indikacije.

 

Najprostiji je, kako navodi, binazalni kateter koji ide u nos i koji dozvoljava pacijentu da normalno koristi usta.

„Preko tog katetera na žalost ne može da se postigne visok protok, niti je recimo previše učinkovit ako pacijent zbog otežanog disanja diše kroz usta. Maske su učinkovitije jer se kroz njih može postići veći protok, ali pacijent sa maskom otežano i govori i ne može recimo da se hrani ako mu je kiseonik neophodan 24 sata dnevno“ ističe.

Postoje i aparati za visok protok kiseonika (High Flow), i CPAP aparati (koji se inače koriste u lečenju sleep apnee), ali u suštini, svi ovi modaliteti oksigenoterapije podrazumevaju da pluća imaju očuvanu ventilacionu funkciju, odnosno da pacijent bez pomoći spolja može da izvede kvalitetan udah i nakon toga kompletan izdah.

U situacijama, kako ističe Lukuć, kada dođe do otkazivanja te ventilacione funkcije, na primer zbog zamora disajnih mišića grudnog koša usled višednevnog ubrzanog i dubokog disanja zbog upale pluća izazvane virusom, „onda je neophodno primeniti mehaničku ventilaciju koja pacijentu pomaže da udah i izdah budu adekvatni kako bi celokupna funkcija pluća bila očuvana“.

„Mehanička ventilacija podrazumeva ‘upumpavanje’ vazduha u pluća uz pomoć mašine, neinvazivna preko maske koja se fiksira na lice, a invazivna preko tubusa koji kroz usta ide direktno u dušnik (traheju)“ dodaje.

Pojašnjava da čuvani respiratori, koji se često pominju u javnosti, imaju mogućnost kako neinvazivne tako i invazivne mehaničke ventilacije.

Svi ovi modaliteti lečenja, kako dodaje doktor Lukić, pa i prvopomenuti binazalni kateter, mogu imati negativne posledice, ali ako korist višestruko prevazilazi te posledice onda svakako „nećemo pustiti pacijenta da umre zbog toga što ne može da diše kako bismo izbegli da mu maska od neinvazivne ventilacije ne napravi ranu na nosu“.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare