Foto:NICOLAS MESSYASZ / Sipa Press / Profimedia

Novi višenamenski avioni Rafal, koje je Srbija naručila od Francuske za 2,7 milijardi evra, imaće umanjene borbene mogućnosti jer Pariz odbija da Beogradu omogući nabavku najkvalitetnijih raketa vazduh-vazduh velikog dometa Meteor, pišu specijalizovani portali.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, istovremeno se spekuliše o integraciji ruskog naoružanja, ali je održivost te opcije pod znakom pitanja zbog međunarodnih sankcija prema Moskvi.

Po navodima bugarskog vojnog portala Bulgarian military, izvor iz Francuske je potvrdio da će Rafali koji će biti isporučeni Srbiji biti avioni četvrte generacije ali sa umanjenim mogućnostima za vazdušnu borbu kako ne bi predstavljali pretnju za neku od članica NATO iz susedstva.

Predstavnici Ministarstva odbrane Srbije su nedavno, prilikom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu, potpisali ugovor sa kompanijom Daso o isporuci 12 novih aviona Rafal F4 za 2,7 milijardi evra, ali nije navedeno da li će uz avione biti isporučeno i naoružanje.

Raketa Meteor, koju proizvodi evropska multinacionalna kompanija MBDA, predstavlja jednu od najsavremenijih raketa velikog dometa u svetu (beyond visual range – BVR) tipa „ispali i zaboravi“ i ima proklamovani domet od čak 200 kilometara.

To je više čak i od zvaničnog dometa najboljih američkih i ruskih raketa „ispali i zaboravi“ velikog dometa, poput AIM-120 i R-37 u najmodernijim varijantama i proizvođač je i pominje kao ključnu komparativnu prednost prilikom nabavke Rafala u odnosu na druge letelice.

PROČITAJTE JOŠ

Druga najbolja raketa velikog dometa koju proizvodi MBDA, i koju bi Srbija eventualno mogla da dobije uz nove Rafale čak i ako do tada dođe do poboljšanja geopolitičkih okolnosti, jeste MICA. Reč je o raketi maksimalnog dometa od 60 (ili 80 kilometara u zavisnosti od izvora), koja takođe spada u naoružanje BVR i tipa je „ispali i zaboravi“.

Ukoliko se tvrdnje tog izvora pokažu kao tačne, odnosno ako Srbija uz Rafale ne dobije i rakete Meteor već MICA, to će značiti da će postojeći lovci Mig-29 u naoružanju Vojske Srbije imati rakete većeg dometa.

Naime, nakon modernizacije na varijantu SM, za srpske avione MiG-29 nabavljena je i određena količina savremenih raketa R-27 ER1 (čiji se domet procenjuje na oko 120 kilometara) kao i „ispali i zaboravi“ RVV-AE (izvozna varijanta R-77 dometa od oko 80 kilometara). Obe te rakete imaju veći domet od rakete MICA.

Takav razvoj događaja najavljen u tekstu francuskog portala Air & Cosmos u kojem se navodi da će srpski Rafali biti isporučeni nenaoružani a da će zvanični Beograd to rešiti „diversifikacijom izvora“ naoružanja.

Kao jedna od mogućnosti pominje se da će Srbija zadržati i pokušati da integriše postojeće rakete vazduh-vazduh ruskog porekla R-27 ER1 i RVV-AE, ali i TV vođene rakete vazduh-zemlja H-29T (Kh-29T) i laserski vođene bombe KAB-500.

Taj portal navodi da je potencijalni partner u poslu integracije ruskog naoružanja na nove Rafale izraelska kompanija Elbit systems. Iako ova mogućnost deluje ostvarivo, stručna javnost podseća da je Srbija od Rusije nabavila relativno male količine tih raketa koje svakako neće zadovoljiti potrebe eskadrile od 12 Rafala.

Postavlja se i pitanje mogućnosti dugoročnog održavanja tih sredstava zbog sankcija EU i SAD uvedenih Moskvi usled rata u Ukrajini i izvesnosti da će taj sukob i njegove negativne posledice po pitanju snabdevanja iz Rusije biti dugotrajne.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare