Aleksandar Anđelković Foto: N1

Odbornik Kreni-promeni u Skupštini Beograda i docent Šumarskog fakulteta Aleksandar Anđelković izjavio je danas da je Srbija siromašna kada je reč o vodi, a da vlast projektuje rudnike tamo gde ima najviše vode i time uništava budućnost vodosnabdevanja.

Anđelković je u saopštenju istakao da je Srbija zemlja sa malo padavina – sa 750 milimetara po metru kvadratnom, kao i da se u Srbiji formira oko 1.500 do 1.700 metara kubnih godišnje po stanovniku, dok se potrebnim smatra 2.300 do 2.500 metara kubnih vode po stanovniku.

Anđelković je dodao da je voda loše raspoređena, odnosno da je ima najmanje u delovima u kojima je najpotrebnija – u Vojvodini, Šumadiji i Pomoravlju, gde je ima manje od 500 metara kubnih po stanovniku.

Marš na Drinu, Ne damo Jadar, Rio Tinto, litijum. Kreni Promeni pešačenje do Gornjih Nedeljica
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Umesto odgovornog raspolaganja najvažnijim resursom u 21. veku – vodom, narod koji je suočen sa nestašicama i svakodnevnim restrikcijama u većem delu zemlje, bori se protiv belosvetskih korporacija i domaće kolaborantske vlasti da sačuva za buduće generacije ovaj elementarni resurs za život“ rekao je Anđelković.

Prema njegovim rečima, basen Drine omogućava izgradnju fabrike vode kojim bi se snabdevala čitava Vojvodina, a vlast umesto toga nudi rudničku jalovinu, arsen, koncentrovanu sumpornu kiselinu.

Pročitajte još:

Anđelković je istakao da će otvaranje rudnika u takvom mestu defakto ugroziti buduće vodosnabdevanje zemlje.

„Ni jednom rudniku nije mesto na vodoizvorištu“ poručio je Anđelković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare