Prvi Osnovni sud u Beogradu Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/Privatna arhiva/Shutterestock

Prvi osnovni sud u Beogradu presudio je da Ana Mladenović Marković (46) ne može da koristi svoje embrione jer joj je umro muž i dodelila ih je privatnoj klinici “Medigrup”. Presuda, po Zakonu o biomedicinski potpomognutoj oplodnji (BMPO), glasi:”Spalite ih!”

Ana se u procesu spašavanja svojih embriona muči već dve godine, od kako joj je muž preminuo, u januaru 2021. od posledica korone, a u tim najtežim danima morala je da se suočava i sa Klinikom i državom. Klinika po Zakonu mora da spali njene embrione po isteku ugovora, a čuvanje je plaćeno za dve godine, koje su odavno prošle. Usledila je tužba.

Foto: Privatna arhiva

“Sudija Bratislava Kolević Nedeljković ignorisala je preporuke Višeg suda koji je poništio njenu prvostepenu presudu i ponovo je, pre dva dana, oduzela moje embrione i dala ih privatnoj klinici da ih spale. Doslovce ih je pitala: ‘Šta ćete uraditi sa embrionima, ako ih ne vratim gospođi Mladenović Marković?’, a advokatica je rekla: ‘Spalićemo ih’. Mislila sam da nema šanse da će to stvarno da urade, ali oni su vrlo odlučni. Kada je prošle godine moj slučaj otišao na Viši sud, presuđeno je u moju korist jer je rečeno da je u pitanju imovinski zahtev. Tada je rečeno da sam vlasnik tih embrona i da sam ih sudskim putem nasledila, da nemaju pravo da mi ih oduzimaju, niti smeju da dovode u pitanje sudsku odluku koju je potpisao sudija Trećeg suda i da ne mogu da citiraju Zakon o BMPO jer nema veze sa ovim slučajem. Tražim moju imovinu da je čuvam gde i kako ja hoću”, kaže Ana u razgovoru za Nova.rs.

Međutim, ova presuda je poništena.

Pročitajte još:

“Sudija Prvog osnovnog suda je ignorisala sudsko veće, trojicu starijih kolega, koji su joj pritom nadređeni, a to je u pravosuđu presedan. To govori da se verovatno radi o osobi koja je pod nečijim uticajem, da ne odlučuje samostalno ili je prosto nedorasla svom poslu. Drugi put joj je vraćen slučaj na odlučivanje, tačnije da ispravi presudu i ona je ponovo ignorisala i citirala Zakon o BMPO u kojem stoji da se embrioni donora uništavaju. Objašnjavam već devet meseci da mi nismo donori već vlasnici, ali ona i dalje citira taj Zakon i presuđuje da se spale. Sada se slučaj ponovo vraća na Viši sud, koji će dati definitivnu odluku, a moj advokat piše žalbu. Ne znam koliko ću čekati na odluku, ali ako ne bude promenjena, moji embrioni odoše u vatru”, sa bolom u glasu priča Ana.

Laboratorija, vantelesna oplodnja, VTO
Foto: Shutterstock

Podsetimo, u novmebru prošle godine na Nova.rs objavili smo tekst o Ani Mladenović Marković, koja je tražila od privatne klinike “Medigrup” da joj vrate njena dva embriona, kako bi mogla da ode na veštačku oplodnju i ima još dece, jer to je ono što su ona i njen pokojni suprug želeli. Međutim, Klinika je planirala da ih uništi jer to nalaže Zakon. Država do sada Ani nije pomogla, niti je bilo naznaka pomoći.

Laboratorija, vantelesna oplodnja, VTO
Foto: Shutterstock

“Želeli smo i pokušavali da proširimo našu porodicu, da naša ćerka, koju smo dobili prirodnim putem, dobije brata i (ili) sestru. Međutim nakon njegove smrti, meni su ta dva embriona, koliko ih tamo ima, oduzeta i osporavaju mi pravo na njih, jer su po našem Zakonu o BMPO neophodni potpisi oba partnera kako bismo dobili svoje embrione”, ispričala je Ana za naš portal krajem prošle godine.

“Ne znam šta više da uradim da vratim ono što mi pripada”, rekla je Ana još tada, u očaju i beznađu, jer se od 2021. godine bori sa privatnom klinikom, državom i Ministarstvom zdravlja.

***

BONUS VIDEO: Vantelesna oplodnja doniranim reporduktivnim materijalom od sada dostupna svima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare