Foto:TANJUG/ TANJA VALIC

Socijalna zaštita je poslednja rupa na svirali svakoj vlasti u Srbiji, izjavila je u Novom danu TV N1 novinarka portala 021 Gorica Nikolin, koje je pisala o nalazima Državne revizorske institucije (DRI) o nenamenskom trošenju 1,9 milijardi dinara namenjenih za najugroženije građane.

Naime, izveštaj DRI pokazuje da Ministarstvo ne zna, niti se trudi da kontroliše kako je proteklih godina jedinicama lokalne samouprave podelilo 1,9 milijardi dinara u svrhu socijalne zaštite.

Nalazi revizora su poražavajući – novac se deli nepravično i bez jasnih kriterijuma, a ne postoji kontrola trošenja, što znači da nadležni organi uopšte ne znaju da li oni koji su najugroženiji zapravo dobijaju pomoć za koju je novac namenjen.

„Stičem utisak da je to zato što se rukovodi novcem koji ne ide iz vašeg džepa“, rekla je Nikolin za N1.

Ukazala je, međutim, da je izeštaj DRI pokazao i da Ministarstvo često kasni sa ispatom novca, tako da lokalne samouprave, s jedne strane, imaju malo vremena da taj novac potroše u zakonom propisanom roku, a s druge strane, mesecima ne mogu da pružaju usluge socijalne zaštite na zakonit način.

Dodala je i kako ne postoji nikakva baza, tako da se ne zna koje se usluge finansiraju i koliko korisnika ima.

Navodeći primere nenamenskog trošenja sredstava, Nikolin je navela da je opština Bela Crkva deo tog novca iskoristila za građevinski materijal i limarske radove, dok je opština Senta taj novac na kraju iskoristila za isplatu jednokratne pomoći, što, kako je istakla, nije namenski transfer.

PROČITAJTE JOŠ

Novinarka portala 021 rekla je i da Ministarstvo rada ima rok od 90 dana da se „opravda“ DRI-ju, ali je istakla i kako ne veruje da će se bilo što promeniti.

Opširnije pročitajte na N1.

BONUS VIDEO Nova.rs Karavan kroz Srbiju – Pirot

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar