Foto:N1

Grupa od dvadesetak profesora BU predala je žalbe za neakademsko ponašanje Etičkoj komisiji Fakulteta organizacionih nauka (FON) u Beogradu za osmoro profesora tog fakulteta koji su bili članovi različitih komisija koje doktorat Siniše Malog nisu proglasile za plagijat, objavio je portal Javno.rs.

Žalba je predata u petak u petak 25. maja.

Profesori su se žalili i na neakademsko ponašanje dekana FON-a Milije Suknovića i još jednog profesora Ekonomskog fakulteta.

Senat Univerziteta u Beogradu jednoglasno je poništio doktorat Siniše Malog sredinom decembra 2019. godine, šest godina nakon što su se pojavile prve sumnje da se radi o plagijatu.

Zbog toga grupa profesora univerziteta smatra da su dekan i osmoro profesora Fakulteta organizacionih nauka, kao i jedan profesor Ekonomskog fakulteta, postupili neetički tvrdeći da doktorat nije plagijat. Osim profesora, prijave su podnete i protiv pojedinih studenata, asistenata i saradnika fakulteta koji su bili članovi etičkih komisija.

Profesorka Biljana Stojković sa Biološkog fakulteta, jedna od potpisnica ovih zahteva, kaže za BIRN da ne očekuje nikakav poseban ishod, ali smatra da je važno tražiti “odgovornost sledećih u nizu koji su učestvovali u ovoj aferi”.

Ona objašnjava da profesori protiv kojih su podnete žalbe za neakademsko ponašanje nisu odradili svoj posao kako treba, da je najveća odgovornost na mentorima koji bi trebalo da detaljno proučavaju radove svojih studenata, a zatim na Komisiji za odbranu doktorata, ali i na Etičkim komisijama koje nisu postupile po pravilnicima univerziteta. Profesorka Stojković kaže da su žalbe logičan nastavak priče o spornom doktoratu.

Prvi potpisnik žalbe je akademik Dušan Teodorović, a tu su još i profesorka Vesna Rakić Vodinelić, profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić i drugi.

Žalbe za neakademsko ponašanje upućene su protiv profesora Jaška Ondreja, mentora Siniše Malog na poništenom doktoratu, članova Komisije za odbranu doktorata, profesora sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragana Đuričina i profesorke FON-a Slađane Barjaktarović Rakočević, prenosi portal javno.rs.

Pored njih, prema mišljenju grupe profesora Beogradskog univerziteta, neakademski su se poneli i članovi Etičkih komisija i to predsednica Etičke komisije FON-a 2016. godine profesorka Milica Bulajić i profesor Nevenka Žarkić Joksimović, predsednica Etičke komisije FON-a tokom 2019. godine, ali i članovi tih komisija Mladen Čudanov, Srđa Bjeladinović, Veroljub Nastić i Miloš Krstanović.

Grupa profesora traži javnu osudu profesora Mladena Čudanova jer je bio član Etičke komsije FON-a dva puta, tokom 2016. i 2019. godine.

Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu kaže za BIRN da je žalba predata FON-u i da će u nekom trenutku stići do Rektorata u zavisnosti od toga kako će fakultet reagovati.

“Imam samo neformalnu informaciju da je prijava predata, ali tačno šta su detalji i kako će fakultet postupiti, ja ne znam”, objašnjava rektorka.

O predloženim merama protiv dekana Suknovića odlučivaće Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu, dok će o predlozima za žalbe za neakademsko ponašanje profesora odlučivati Etička komisija FON-a.

Dekan Suknović nije odgovarao na pozive BIRN-a, tako da nije poznato da li je Etička komisija FON-a uzela u razmatranje ove žalbe, ko su njeni članovi u ovom trenutku i kada će se ona sastati i odlučivati o predloženim merama.

Ukoliko Etička komisija FON-a ne uspe da reši ovaj slučaj, o predloženim merama za pomenute profesore odlučivanje bi mogao da preuzme Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu.

Etička komisija fakulteta, odnosno Odbor za profesionalnu etiku pri Univerzitetu, imaju rok od 60 dana da daju mišljenja nakon dobijanja prijave, navodi se u Pravilniku.

Komisija dostavlja mišljenje dekanu, koji ga usvaja ili odbacuje u roku od 15 dana nakon čega sledi žalbeni postupak.

Komentari

Svi komentari (2)