Rio Tinto

Našoj redakciji stigao je odgovor kompanije Rio Tinto koja je reagovala na emisiju „Dnevnik Nove“ i na tekst „Naučniku prete smrću posle teksta o kopanju litijuma: „Stižu mi poruke na srpskom i nemačkom, pominju ubistvo mog mlađeg brata“.

Odgovor kompanije prenosimo u celosti:

„Kompanija Rio Tinto najoštrije osuđuje navode objavljene 18.08.2024 na TV Nova u emisiji „Dnevnik Nove“ kao i 19. 08. 2024. god. na portalu Nova.rs u članku ‘Naučniku prete smrću posle teksta o kopanju litijuma: Stižu mi poruke na srpskom i nemačkom, pominju ubistvo mog mlađeg brata’ u kome autor implicitno iznosi optužbe na račun kompanije navodeći ‘surove poruke, koje su, ističe on, ‘nova faza ofanzive Rio Tinta’.’

Rio Tinto najoštrije osuđuje bilo kakvu direktnu ili implicitnu pretnju nasiljem, na internetu ili bilo gde drugo, upućenu bilo kome ko učestvuje u javnoj debati o Projektu Jadar uključujući i gospodina Matkovića.

Rio Tinto najoštrije osuđuje lažnu i neosnovanu implicitnu optužbu da je kompanija zastrašivala ili pretila nasiljem gospodinu Matkoviću. To je netačno i predstavlja još jednu u nizu dezinformacija.

Pročitajte još:

Čvrsto verujemo da svako treba da ima pravo da izrazi svoje mišljenje, bez obzira na to da li podržava projekat ili mu se protivi. Sloboda izražavanja mišljenja, bilo za, bilo protiv projekta, ključna je za preko potrebnu javnu i naučnu debatu, zasnovanu na činjenicama.

Naša kompanija je više puta pozivala na dijalog zasnovan na činjenicama o projektu ‘Jadar’ kako bi se on ocenjivao na osnovu činjenica, a ne na osnovu kontinuirane kampanje dezinformacija protiv projekta.

Zaposleni u Rio Tintu i oni koji su ostali neutralni ili su podržali projekat Jadar dobijali su pretnje smrću, bili su izloženi onlajn zastrašivanju i pretnjama i optuživani da su izdajnici Srbije. Takođe su se suočili sa direktnim pretnjama njihovim porodicama. Naša kompanija je više puta upozoravala da neodgovorne i kontinuirane optužbe plasirane bez ikakvih dokaza izazivaju neopravdanu zabrinutost i namerno dovode u zabludu srpsku javnost.

Nastavićemo da koristimo sva raspoloživa pravna sredstva kako bismo zaštitili naše zaposlene i ugled kompanije“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare