Foto:shutterstock

Za pojedine korisnike kredita u evrima današnji dan, 30. septembar, ostaće upamćen po tome što će im poskupeti rate za otplatu. Danas se, naime, za korisnike kredita u evrima sa varijabilnom kamatnom stopom koja obuhvata tromesečni euribor menja iznos rate kredita. Zbog stalnog rasta ove stope, dolazi do novog obračuna rata, a kamate će biti skoro duplo više u odnosu na početak godine. Stručnjaci ističu da će rate biti povećane za pet, pa do 30 evra, u zavisnosti od različitih faktora, poput visine pozajmice i iznosa prethodno otplaćenog duga. Krediti u evrima najčešće se uzimaju za kupovinu stana, pa će vlasnici novih nekretnina od danas imati i nove rate.

Nova vrednost famoznog euribora biće korišćena za obračun kamata za rate kredita koje će korisnici plaćati u oktobru, novembru i decembru. Nakon toga, banke će klijente da obaveste o novom iznosu mesečne rate. Još jedna loša vest je to što stručnjaci prognoziraju da će euribor nastaviti da raste.

Euribor je zapravo kamatna stopa po kojoj grupa evropskih banaka pozajmljuje novac jedna drugoj. On je u porastu od marta ove godine, nakon što je dugo njegova vrednost godinama bila negativna, odnosno u minusu. Poseban skok beleži se u poslednja tri meseca. Dok je na početku godine vrednost euribora iznosila -0,57, juče je njegova vrednost bila 1,228 odsto. Stoga će korisnici koji su se zadužili u evrima, i to sa varijabilnom kamatnom stopom, zasigurno imati veću ratu u naredna tri meseca.

Koliko će biti povećanje?

Prema mišljenjima stručnjaka, rate kredita biće veće za pet do 30 evra.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, različiti su faktori koji utiču na povećanje. Neki od njih su visina kredita, ukupna visina kamate, ali i samo varijabilnog dela, rok otplate i deo zaduženja koji je već otplaćen.

Početkom ove godine, u januaru, kada je vrednost euribora bila -0,57 odsto. Sada je euribor na svom maksimumu, te iznosi 1,228 odsto, odnosno za 1,798 odsto više. To u praksi znači da, ukoliko je korisnik uzeo kredit sa varijabilnom kamatnom stopom od 2,5 odsto sa tromesečnim euriborom, kamata od danas iznosi 3,728 odsto, dok je početkom godine njena visina bila 1,93 procenata.

To znači da je kamata od danas viša skoro duplo.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Arsić objasnio je nedavno za medije objasnio kako iznos već otplaćenog duga utiče na ovo povećanje.

„Ako je neko uzeo 50.000 evra stambenog kredita pre recimo 15 godina i dobar deo otplatio, onda rast euribora neće mnogo uticati na visinu rate i ona bi mogla da se poveća za oko pet, 10 ili 15 evra. Međutim, ako je isti kredit uzet skoro i otplaćeno malo onda mesečna rata može da se poveća i za oko 30 i više evra“, objasnio je on.

Šta je sa šestomesečnim euriborom?

Kada su u pitanju korisnici kredita u evrima, sa varijabilnom kamatnom stopom koja obuhvata šestomesečni euribor, oni su do kraja godine bezbedni od povećanja rata. Međutim, i njegova vrednost je porasla. Tako je šestomesečni euribor u junu takođe, posle sedam godina, prešao iz minusa u plus, a njegova današnja vrednost je 1,858 odsto.

Mesečne obaveze korisnika takvih kredita usklađuju se dva puta godišnje, tako će u prvoj polovini 2023. godine kamata biti obračunata prema vrednosti euribora od 31. decembra 2022.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare