Foto: Printscreen/YouTube/Televizija 5 Uzice

U opštini Prijeplje, u večernjim satima, ukinuta je vandredna situacija koja je danas i proglašena, a sve zbog pasa lutalica. Odluka lokalne samouprave da ovakve i slične probleme rešavaju u uslovima vandredne situacije je postala praksa. Predsednik opštine za portal Nova.rs tvrdi da se tako problemi lakše i brže rešavaju. Za rešavanje najnovijeg, trebalo je samo nekoliko časova.

Od početka godine, psi lutalice su ujedom povredili dvanaest građana Prijepolja, a samo u poslednja tri dana, u Dom zdravlja se javilo četvoro ljudi koje su izujedali psi. Predsednik opštine danas zbog toga okuplja Krizni štab koji proglašava vandrednu situaciju, iako se ova opština već nalazi u uslovima vandredne situacije po dva druga osnova.

Samo nekoliko sati kasnije lokalni Krizni štab ponovo zaseda i ukida danas uvedenu vandrednu situaciju. Kako se na Fejsbuk stranici opštine Prijepolje pojavljuje takva informacija sa veoma šturim obrazloženjem, koju prate burne reakcije građana, pozvali smo predsednika opštine Prijepolje, Vladimira Babića, kako bi iz prve ruke saznali o čemu se zapravo radi.

Kako ranije nismo čuli da su u ovakvim situacijama lokalne samouprave proglašavale vandrednu situaciju, pitali smo predsednika da li je to bilo neophodno imajući u vidu da se opština već nalazi u vandrednoj situaciji.

„Da, bilo je neophodno da se reaguje na opasne pse i da se zaštite građani. U redovnim uslovima nismo mogli da pronađemo firmu koja će problem da reši jer nemamo vremena za raspisivanje tendera. Uspeli smo da telefinskim putem obezbedimo angažovanje dve firme koje će sutra doći u Prijepolje i rešiti ovaj problem. Jedna firma je iz Vrnjačke Banje, dok za drugu nisam siguran odakle je“, kaže za portal Nova.rs predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić.

Foto: Shutterstock

Ono što i dalje ne biva jasno jeste zbog čega je ukinuta vandredna situacija ako problem nije rešen i ako je proglašena zbog bezbednosti građana. Rešavanje problema, ako sve bude kako Babić kaže, počeće sutra. Kako nam je objasnio, izbegnuta je redovna procedura tendera jer u ovakvim situacijama nije neophodna, a u redovnu proceduru se može ući naknadno.

Ono što je takođe nejasno jeste da je vandredna situacija, koja je početkom godine uvedena zbog snežnih padavina u Prijepolju, još uvek na snazi. Ova opština nije tenderom rešila izvođača za čišćenje puteva, jer niko od ponuđača nije hteo da prihvati obavezu ugradnje GPS uređaja u vozila koja bi čistila sneg, a koju je tender predvideo. Tako osim magistralnih puteva, koji su u nadležnosti države, ulice Prijepolja i seoske puteve nema ko da čisti.

Od predsednika opštine saznajemo da je ta vandredna situacije, jer ih u Prijepolju ima više, još uvek na snazi i da su, zbog navedenih okolnosti, Prijepoljci od grada Beograda dobili kamion pa je problem rešen pa može biti ukinuta.

Pored prošlogodišnje vandredne situacije u Prijepolju, zbog epidemije koronavirusa, od gospodina Babića saznajemo za još jednu koja je uvedena krajem prošle godine i koja je takođe još uvek na snazi. Kako kaže Babić, nekoliko dana posle zatvaranja nesanitarne deponije Stanjevina u Prijepolju, neko je istu zapalio, pa su oni i tada morali proglasiti vandrednu situaciju, koja je eto, nekim čudom i taj problem rešila.

Da bi bolje razumeli šta se dešava u opštini Prijepolje i zašto se problemi rešavaju na ovakav način, možda više može pomoći i podsećanje na jednu od definicija vandredne situacije.

Vanredna situacija predstavlja stanje koje nastaje proglašenjem od nadležnog organa kada su rizici i pretnje ili nastale posledice po stanovništvo, životnu sredinu i materijalna i kulturna dobra takvog obima i intenziteta da njihov nastanak ili posledice nije moguće sprečiti ili otkloniti redovnim delovanjem nadležnih organa i službi. Zbog toga je za njihovo ublažavanje i otklanjanje neophodno upotrebiti posebne mere, snage i sredstva uz pojačan režim rada.

Moglo bi se zaključiti da ukoliko je u nekoj lokalnoj samoupravi na snazi jedna vandredna situacija onda lokalna samouprava funkcioniše u vandrednim uslovima, bez obzira da li je u pitanju jedan ili više problema sa kojim se suočava. Prijepoljci za svaki slučaj, svaki put proglase novu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar