Studenti i fakulteti Masinski fakultet Medicinski fakultet i Filozofski fakultet
Studenti i fakulteti Foto:EPA-EFE/Ana Escolar/Nova.rs/TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Nakon što je i zvanično završena školska godina u srednjim školama, budući brucoši se spremaju za prijemne ispite, koji će se tradicionalno održavati od 28. juna do prve nedelje jula. Nova.rs predstavlja najtraženije fakultete Beogradskog univerziteta.

Nakon dugo godina „stagnacije“, Medicinski fakultet beleži skok interesovanja studenata. Ove godine ta visokoškolska ustanova u Beogradu upisaće 460 studenata iz budžeta i 40 samofinansirajućih akademaca, a prema rečima prorektora za nastavu BU najveće interesovanje je upravo na medicini. Razlog? Korona.

Kako se navodi u konkursu za upis na Medicinski fakultet, prijemni ispit se polaže 30. juna, a na njemu buduće doktore očekuju testovi iz biologije i hemije. Svaki test ima po 30 pitanja i svaki tačan odgovor donosi jedan bod. Da bi se pojavio na rang listi, potrebno je da kandidat osvoji najmanje 31 bod na prijemnom ispitu. Bitna stavka je i visina školarine, a ona je 126.600 dinara.

Ista je, očekivano, situacija i sa farmacijom.

„Medicinski i Farmaceutski fakultet ove godine mogu da očekuju veće interesovanje novih studenata. Lekari su se tokom korone istakli, mislim da će to privući dosta mladih“, rekao je za Nova.rs prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu Petar Bulat.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Jedina dobra stva koju nam je donela korona je da ljudi redefinišu neke prioritete i da shvate da je ljdsko zdravlje najvažnije. Bez zdravlja ne možemo ništa sebi da priuštimo. Ako je održavanje zdravlja i promocija zdravlja nešto čime treba da se bavimo u budućnosti, onda bi sigurno studiranje medicine i biomedicisnkih nauka, gde spadaju i stomatologija i veterina, predstavljalo neko pravilno usmrenje i opredeljenje“, kaže Stojanović.

Farmaceutski fakultet ove godine upisaće 324 studenata, a očekuje se da bude više od 500 prijavljenih kandidata koji će konkurisati za dva studijska programa. Na studijskom programu farmacija fokus je na radu i proizvodnji lekova, dok je predmet medicinske biohemije rad u laboratorijama. Smer Farmacija upisaće ove godine 247 studenata, od kojih 200 na teret budžeta, a preostalih 47 putem samofinansiranja.

Kada je reč o programu Farmacija – medicinska biohemija, budućim brucošima su na raspolaganju 72 mesta – 50 budžetskih i 22 samofinansirajuća. Na prijemnom ispitu kandidati će polagati predmete hemiju i matematiku ili hemiju i biologiju. Za studente koji ne uspeju da upišu na budžetu studije, visina školarine iznosiće 145.000 dinara.

Prodekanka za nastavu na Farmaceutskom fakultetu Anđelija Malenović rekla je za Nova.rs da očekuje veliki odziv na prijemnom ispitu i da je pandemija koronavirusa pokazala da se bez farmacije ne može.

„Šest meseci ili godinu dana nakon završetka studija, studenti nalaze posao“, kaže ona.

Psihologija drži ritam

Odsek za psihologiju ostaje, uprkos svemu, jedan je od najpopularnijih na Univerzitetu u Beogradu: za jedno slobodno mesto na toj katedri prijavi se čak šest zainteresovanih kandidata. Taj odsek na Filozofskom fakultetu u Beogradu neformalno je jedan od traženijih i perspektivnijih programa u zemlji, a posle pandemije korone verovatno će postati još popularniji.

Foto: Filozofski
Goran Srdanov/Nova.rs

Budući brucoši psihologije na Filozofskom fakultetu imaće veliki zadatak kako bi upisali studije, odnosno kako bi obezbedili budžetska mesta. Nije tajna da je psihologija sve više popularna među studentima, koji iz svih krajeva zemlje dolaze kako bi se usavršavala u ovoj oblasti. Psihologija se kao poseban departman izučava na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Po godini se upisuje 88 studenata, od kojih 80 ima budžetski status, dok preostalih osmoro brucoša mora da plati školarinu u iznosu od 118.549 dinara.

Da bi upisali psihologiju, zainteresovani kandidati će polagati test znanja i test opšte informisanosti. U pitanju su testovi koji se polažu pismeno i koju uključuju različite naučne oblasti. Prema rečima zaposlenih na fakultetu, test se sastoji uglavnom od zatvorenih pitanja (na zaokruživanje), dok će manji deo biti na dopunjavanje.

Gde su tu „muški“ fakulteti

Ako govorimo o klasičnim, „muškim“ fakultetima – uglavnom uemserenim na tehničke nauke – izdvajaju se šumarski i mašinski.

Mašinski fakultet u Beogradu primiće od 1. oktobra novu generaciju brucoša, a interesovanje za ovu ustanovu neće biti manje ni ove školske godine. Budući brucoši koji budu zainteresovani da upišu Mašinski fakultet polagaće prijemni ispit za upis 30. juna, odnosno 1. jula u zavisnosti od smera koji budu upisivali. Kandidati koji se odluče da polažu prijemni za studijski program Informacione tehnologije u mašinstvu polagaće matematiku 30. jun, tok će preostali kandidati zainteresovani za smer Mašinsko inženjerstvo polagati prijemni 1. jula, takođe iz matematike.

Šumarski fakultet Foto:Googlemaps

Kada je reč o programu Mašinsko inženjerstvo, godišnje se upiše na budžet 520 studenata, a na samofinansiranje 100 studenata. Na studijski program Informacione tehnologije godišnje se upise 60 studenata- 20 na budžet, 40 na samofinansiranje. Visina školarine za Mašinsko inženjerstvo iznosi 72.000 dinara, a za Informacione tehnologije 180.000 dinara.

Ova obrazovna ustanova ima 22 obrazovna modula, od kojih su neki jedinstveni u regionu: vazduhoplovstvo, brodogradnja, biomedicinsko inženjerstvo, dizajn u mašinstvu. Na osnovnim studijama uveden je novi smer – informacione tehnologije u mašinstvu, navodi se na sajtu fakulteta.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare