Foto: Nemanja Jovanović

Mašinski fakultet u Beogradu primiće od 1. oktobra novu generaciju brucoša, a interesovanje za ovu ustanovu neće biti manje ni ove školske godine.

Pročitajte još:

Budući brucoši koji budu zainteresovani da upišu Mašinski fakultet polagaće prijemni ispit za upis 30. juna, odnosno 1. jula u zavisnosti od smera koji budu upisivali.

Kandidati koji se odluče da polažu prijemni za studijski program Informacione tehnologije u mašinstvu polagaće matematiku 30. jun, tok će preostali kandidati zainteresovani za smer Mašinsko inženjerstvo polagati prijemni 1. jula, takođe iz matematike.

Kada je reč o programu Mašinsko inženjerstvo, godišnje se upiše na budžet 520 studenata, a na samofinansiranje 100 studenata. Na studijski program Informacione tehnologije godišnje se upise 60 studenata- 20 na budžet, 40 na samofinansiranje.

Visina školarine za Mašinsko inženjerstvo iznosi 72.000 dinara, a za Informacione tehnologije 180.000 dinara.

Ova obrazovna ustanova ima 22 obrazovna modula, od kojih su neki jedinstveni u regionu: vazduhoplovstvo, brodogradnja, biomedicinsko inženjerstvo, dizajn u mašinstvu. Na osnovnim studijama uveden je novi smer – informacione tehnologije u mašinstvu, navodi se na sajtu fakulteta.

Na fakultetu trenutno studira ukupno oko 3000 studenata, a diplomira oko 400 godišnje. Fakultet ima blizu 400 zaposlenih, od toga oko 200 u nastavi.

Profesor Radivoje Mitrović rekao je za Nova.rs da je budućnost studanata ovog fakulteta „fenomenalna“.

„Svet je u globalnoj tranziciji, okreće se ka sredstvima koji mu život čine lakšim, a to su motorna vozila, plovila, letelice, tramvaji… Sva ova prevozna sredstva dominantno su predmet izučavanja na Mašinskom fakultetu, tj mašine i uređaji koji prave ta sredstva. Ceo sektor energetike su dominantno mašinski problemi i tako dalje… Dakle, svi prodori u nauci nastali zahvaljujući tehničkom progresu gde se nude fantastične istraživačke mogućnosti. Treba reći da se  ovi poslovi fantanstično plaćaju u svetu i kod nas“, rekao je profesor Mitrović za Nova.rs.

Foto: Medija centar

On dodaje da je na ovom fakultetu zastupljeno izuvačenje koncept Industrije 4.0, tj digitalizacije i njenog značaja za nauku.

„Mi izuzetno motivišemo naše studente i već imamo pet timova koji se bave različitim proizvodnim oblastima i tu izdvajamo: vozila, letelice, plovila, roboti i biomedicinski uređaji. Mi stvaramo uslove da studenti već tokom studija pretaču dobre ideje u prototipe, a ne samo u crteže na papiru. Naš san je da igramo ‘Ligu sampiona, a ne srpsku ligu'“, kazao je profesor i istakao da je interesovanje za Mašinski fakultet sada veće nego ranije.

„Delom i zato što imamo mnogo stranih kompanija koje se lociraju oko Beograda i Novog Sada jer znaju da imamo dobre tehničke fakultete. Jednostavno, taj kvalitet je izuzetno bitan, a mi ga imamo“, podvukao je profesor Mitrović.

Kako izgleda kalendar upisa 2021. godine

Maturanti su nastavu u školama završili 25. maja (stručne škole možda neki dan ranije ili kasnije), nakon čega imaju organizovane maturske radove u školama. Prijavljivanje kandidata za prijemne ispite na fakultetima planiran je u periodu od 23. do 26. juna. Liste prijavljenih kandidata ističu se poslednjeg dana, odnosno 26. juna, nakon čega budući brucoši neće imati pravo da se prijavljuju, odnosno ne u ovom upisnom roku.

Prijemni ispiti će biti organizovani u periodu od 28.juna do 2. jula,. Mašinski fakultet najavio je prijemne ispite za 30. jun i 1. jul, a rezultate prijemnih ispita na fakultetima možemo očekivati najkasnije do 5. jula, dok će konačni rezultati biti objavljeni 12. jula.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare