Foto: Filozofski Goran Srdanov/Nova.rs

Filozofski fakultet u Beogradu zbog velike ponude program godinama okuplja ogroman broj studenata iz Srbije i regiona. Ove godine nije smanjeno interesovanje, a budući brucoši će svoje "mesto pod suncem" potražiti na prijemnom 29. juna.

Pročitajte još:

Generacijama je ova obrazovna ustanova bila interesantna srednjoškolcima koji su se rado odlučivali da svoju karijeru izgrade baš na njoj.

Na fakultetu na svim nivoima studija (osnovne, master, doktorske) studira blizu 6.000 studenata i to na 10 studijskih programa: filozofija, sociologija, psihologija, pedagogija, andragogija, etnologija i antropologija, istorija, istorija umetnosti, arheologija i klasične nauke.

Ove godine, nešto je drugačija dinamika prijave budućih brucoša za prijemni ispite, pa će se tako kandidati koji upisuju Filozofski 23. i 24. juna prijavljivati za studijske programe andragogija, arheologija, etnologija i antropologija, istorija, istorija umetnosti, klasične nauke, pedagogija, sociologija i filozofija.

Budući brucoši Filozofskog fakulteta će se prijavljivati za program psihologije 25. i 26. juna. Kandidati imaju pravo da navedu listu želja za sve studijske programa, osim za psihologiju koja ne može biti druga ili treća želja.

Kada je reč o prijemnom ispitu, on će se održati 29. juna sa početkom od 10 sati, dok će za psihologiju to biti isti datum, ali u 13 sati.

Test opšte informisanosti polaže se 30. juna 2021. u 10 sati. za oblast psihologije, a u 13 sati za oblast andragogija, arheologija, etnologija i antropologija, istorija, istorija umetnosti, klasične nauke, pedagogija, sociologija i filozofija.

Foto: Filozofski N1

Test znanja i test opšte informisanosti sastoje se od listova sa zadacima i lista za odgovore. Na listovima sa zadacima se ne piše ništa, već se odgovor obeležava na listu za odgovore. Na svako pitanje može se dati samo jedan odgovor.

Nije dozvoljeno prepravljanje već zaokruženog odgovora, niti zaokruživanje više od jednog odgovora na jedno pitanje, kao ni ostavljanje bilo kakvih znakova na listu za odgovore. Takvi odgovori neće biti priznati.

Kada je reč o budžetskim mestima, ove godina će biti omogućeno da 90 odsto mesta bude pokrivano budžetskim finansiranjem, će za preostalih 10 odsto studenti morati da plate školarinu.

Cena školarine na svim programima iznosi 118.548,00 dinara za domaće, odnosno 226.519,00 za strane državljane.

„Andragoga gotovo da i nema na birou“

Dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Miomir Despotović rekao je za Nova.rs da će i ove godine biti veliko interesovanje za upis na Filozofski fakultet, ali da još uvek nemaju konkretne podatke.

„Mi očekujemo veliki odziv kao i svaki godine jer imamo veoma atraktivne grupe poput psihologije, tamo konkuriše šest ljudi na jedno mesto. Vidimo da sada postaju popularni i pedagogija i andragogija. Mi nudimo veći broj mesta na fakultetu nego ranije, tako da je situacija još bolja nego prethodnih godina“, kazao je Despotović za Nova.rs.

On je istakao da studenti koji upisuju andragogiju, psihologiju i pedagogiju vrlo brzo nalaze posao, te da rade na različitim mestima.

„Rade od škola do međunarodnih kompanija, kako stranih tako i domaćih. Andragozi se recimo zapošljavaju u velikim stranim kompanijama, pa skoro da ih uopšte i nema na birou. To zanimanje je traženo. Filozofski fakultet sada planira da uradimo jednu alumni bazu sa studentima koji su završili naš fakultet kako bismo videli gde su oni i šta rade danas. Mi studente učimo mnogim veštima, a oni veoma brzo nalaze posao nakon naših studija, što je od izuzetnog značaja za našu profesiju“, zaključio je Despotović.

Kako izgleda kalendar upisa 2021. godine

Maturanti će nastavu u školama završiti tačno 25. maja (stručne škole mogu neki dan ranije ili kasnije), nakon čega će imati organizovane maturske radove u školama. Prijavljivanje kandidata za prijemne ispite na fakultetima planiran je u periodu od 23. do 26. juna. Liste prijavljenih kandidata ističu se poslednjeg dana, odnosno 26. juna, nakon čega budući brucoši neće imati pravo da se prijavljuju, odnosno ne u ovom upisnom roku.

Prijemni ispiti će biti organizovani u periodu od 28.juna do 2. jula, a rezultate možemo očekivati najkasnije do 5. jula, dok će konačni rezultati biti objavljeni 12. jula.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare