Šumarski fakultet Foto:Googlemaps

Šumarski fakultet u Beorgadu ove godine primiće novu generaciju brucoša, koji će imati izbor između četiri smera.

Pročitajte još:

Pišu: Bojana Milovanović i Danilo Savić

Budući studenti Šumarskog fakulteta u Beogradu mogu da se odluče za jedan od četiri smera i to: Šumarstvo, Tehnologije drveta, Pejzažna arhitektura i Ekološki inženjering u zaštiti zemljišnih i vodnih resursa.

Za kadrove ovog kalibra trebalo bi da ima sgve više posla, pogotovo kada se uzme u obzir da se suočavamo sa brojnim problemima usled klimatskih promena i ekološke nebrige.

„Država bi trebalo da odredi glavne pravce delovanja. Da se izdvoje sreddtva i da se osmisle ciljevi prema tim pravcima delovanja, onda bi bilo i mnogo lakše animirati studente. Ako im vi kažete – Srbiji će trebati u narednih 10 godina nekoliko hiljada inženjera šumarstva koji će imati svoje poslove i zaduženja. Onda bi mladi vezali neki svoj prirodan nagon ka očuvanju životne sredine sa svojom ambicijom da se obrazuju i imali bismo više zainteresovanih za naš fakultet“, kaže za Nova.rs dekan Šumasrkog fakulteta Ratko Ristić.

Ratko Ristić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Za smer Šumarstvo polaže se matematika (20 bodova) i biologija, za Tehnologije drveta polaže se matematika ili fizika ili test Prostor i oblik po izboru kandidata.

Kada je reč o studijskom programu Pejzažna arhitektura, kandidati će polagati biologiju (30 bodova) i test sklonosti za studije pajzažne arhitekture (15 bodova) i crtanje kao drugi deo ispita (15 bodova). Na programu Ekološki inženjering u zaštiti zemljišnih i vodnih resursa, polaže se matematika (20 bodova) i biologija (40 bodova).

Raspoloživa mesta: Šumarstvo- 103 budžetska, 17 samofinansirajuća; Tehnologije drveta-  70 budžet, 30 samofinansiranje; Pejzažna arhitektura- 42 budžet, 18 samofinansiranje; Ekološki inženjering u zaštiti zemljišnih i vodnih resursa- 24 budžet, 36 samofinansiranje. Ukupno, ovaj fakultet ima 239 budžetskih mesta i 101 za samofinansirajuće.

Školarina za državljane Srbije iznosi 72.000 dinara, a za strane studente 1.500 evra.

Kandidati mogu da se prijave na prijemni 23, 24. i 24. juna od 9 sati i 30 minuta, do 13 sati. Prijemni ispit će biti održan 1. i 2. jula. Preliminarni rezultati biče objavljeni 3. jula, a konačni rezultati 6. jula do 15 sati.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar