Prijemni ispit polaganje matura
Foto:Shutterstock

"Posle korone očkuje se veće interesovanje za upis na fakultete iz grupacije medicinskih nauka", kaže za Nova.rs prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu Petar Bulat.

„Medicinski i Farmaceutski fakultet ove godine mogu da očekuju veće interesovanje novih studenata. Lekari su se tokom korone istakli, mislim da će to privući dosta mladih „, navodi Bulat i podseća da već godinama tradicionalno interesovanje raste i za Stomatološki fakultet.

Petar Bulat Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Ističe da je pojedinačno najatraktivniji program psihologija na Filozofskom fakultetu, gde se prijavljuje šest kandidata na jedno mesto.

Naš sagovornik dodaje i da je tradicionalno veliko interesovanje za Elektrotehnički fakultet, posebno za njihov smer softversko inženjersvo. Veliko interesovanje je i na matematici, koja ima IT program.

„Poslednih godina raste interes za Mašinstvo. Značajno se menja broj zainteresovanih za Tehnološko-metalurški fakultet. On svake godine upisuje sva budžetska mesta, to ranije nije bilo tako“, kaže Bulat.

Kako izgleda kalendar upisa 2021. godine

Škola za maturante završava se krajem maja, kada se oni intenzivno spremaju za upis na fakultete. Oni vredniji su verovatno još zimus krenuli svoje pripreme, ali poslednjih mesec dana će biti nešto jači ritam, kako bi uspeli da ispune sve svoje obaveze.

Maturanti će nastavu u školama završiti tačno 25. maja (stručne škole mogu neki dan ranije ili kasnije), nakon čega će imati organizovane maturske radove u školama. Ipak, pravi izazovi kreću nekoliko nedelja kasnije, kada budu imali ispite na željenim fakultetima. Predstavljamo vam plan aktivnosti budućih brucoša.

Upisni rok – od 23. do 26. juna 2021. godine

Prijavljivanje kandidata za prijemne ispite na fakultetima planiran je u periodu od 23. do 26. juna. Liste prijavljenih kandidata ističu se poslednjeg dana, odnosno 26. juna, nakon čega budući brucoši neće imati pravo da se prijavljuju, odnosno ne u ovom upisnom roku.

Srednjoškolci moraju da imaju dokaz o završenoj srednjoj školi, izvod iz matične knjige rođenih i drugu neophodnu dokumentaciju koja se prilaže na matičnom fakultetu. Ukoliko je učenik tokom srednje škole ostvarivao rezultate na republičkim takmičenjima, potrebno je i to da priloži na uvid.

Prijemni ispit – od 28. juna do 2. jula

Svi fakulteti će prvi upisni rok organizovati u pomenutom periodu, a sam termin zavisi konkretno od fakulteta. Prijemni će se organizovati u jutarnjim časovima, a pojedini fakulteti će zbog povećanog interesovanja koristiti i druge zgrade i fakultete za održavanje prijemnih ispita.

Rezultati upisa – najkasnije do 5. jula

Fakultete će rezultate objaviti najkasnije 5. jula, do 16 časova. Oni će napraviti preliminarnu rang listu kandidata koji su obezbedili budžet ili su primljeni kao samofinansirajući studenti.

Informacije, kao i kalendar upisa 2021, će biti dostupne na sajtovima fakulteta.

Žalbe – najkasnije do 7. jula

Kandidati koji nisu zadovoljni rezultatima mogu priložiti žalbu fakultetu na kojem su konkurisali, nakon čega dekan ima obavezu da postupa po žalbi u roku od 24 sata.

Konačni rezultati – najkasnije 12. jula

Rang liste se zaključuju nakon postupka žalbi, posle čega studenti dobijaju konačnu rang listu koja će biti istaknuta najkasnije do 12. jula. Od tog momenta, pa do 16. jula, kandidati moraju da se upišu na fakultete, kako ne bi izgubili pravo koje im je omogućeno mestom na rang listi.

Pogledajte prošlogodišnje cene školarine na fakultetima.

Nakon završenog upisa, a najkasnije 17. jula, fakulteti dostavljaju Univerzitetu izveštaj o upisanim studentima i slobodnim mestima za drugi upisni rok, koji će biti realizovan u septembru.

Upis na fakultet – onlajn prijava

Zbog pandemije koronavirusa, tj zbog izbegavanja situacija da veliki broj maturanata bude u isto vreme na fakultetima, preporuka Univerziteta je da fakulteti omoguće studentima onlajn prijavu.

Na internet stranicama fakulteta u sastavu Univerziteta će biti dostupna informacija o mogućnostima za onlajn prijavljivanje, što će biti realizovano u periodu od 17. do 25. juna.

Neki od najpopularnijih fakulteta već imaju otvorene konkurse sa cenama školarina: ETFFONMedicinski i FPN.

 

Osnovne škole završavaju nastavu 8. juna

Oni mlađi maturanti, koji planiraju da upišu srednju škola sa svojoj nastavom završiće 8.juna. Nakon toga, osnovci će imati tri dana za svoje obaveze polaganja prijemnog ispita (23, 24, 25. jun).

Kao i prethodne godine, polagaće srpski jezik, matematiku i kombinovini test.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar