Studenti, prijemni
Foto: Shutterstock/bibiphoto

Farmaceutski fakultet ove godine upisaće 324 studenata, a očekuje se da bude više od 500 prijavljenih kandidata koji će konkurisati za dva studijska programa.

Pročitajte još:

Farmaceutski fakultet u Beogradu ove godine primiće preko 300 studenata na osnovnim akademskim studijama. Budućim brucošima na raspolaganju su dva studijska programa: Farmacija i Farmacija – medicinska biohemija.

Na studijskom programu farmacija fokus je na radu i proizvodnji lekova, dok je predmet medicinske biohemije rad u laboratorijama.

Smer Farmacija upisaće ove godine 247 studenata, od kojih 200 na teret budžeta, a preostalih 47 putem samofinansiranja.

Kada je reč o programu Farmacija – medicinska biohemija, budućim brucošima su na raspolaganju 72 mesta – 50 budžetskih i 22 samofinansirajuća.

Na prijemnom ispitu kandidati će polagati predmete hemiju i matematiku ili hemiju i biologiju.

Za studente koji ne uspeju da upišu na budžetu studije, visina školarine iznosiće 145.000 dinara.

„Šest meseci ili godinu dana nakon završetka studija, studenti nalaze posao“

Prodekanka za nastavu na Farmaceutskom fakultetu Anđelija Malenović rekla je za Nova.rs da očekuje veliki odziv na prijemnom ispitu i da je pandemija koronavirusa pokazala da se bez farmacije ne može.

„Mi upisujemo ukupno 324 studenta, a prijavljuje se preko 500. Prošle godine bilo je prijavljeno tačno 544 kandidata. Rekla bih da je Farmaceutski fakultet uvek bio zanimljiv fakultet, jer su ljudi imali dobru perspektivu zapošljavanja. Jedno vreme interesovanje je bilo jako veliko kada je bilo preko 600 kandidata na prijemnom“, rekla je Malević za Nova.rs.

Ona je istakla da je pandemija pokazala da i u teškim vremenima farmaceuti imaju posla.

„Kada je sve drugo bilo zatvoreno, farmaceuti i doktori su radili. Fakultet će i u narednim godinama biti mesto koji će studenti rado birati jer imaju zagarantovanu budućnost. Šest meseci ili godinu dana nakon završetka studija, naši studenti nalaze posao“, zaključila je Malenović.

Kako izgleda kalendar upisa 2021. godine

Maturanti će nastavu u školama završiti tačno 25. maja (stručne škole mogu neki dan ranije ili kasnije), nakon čega će imati organizovane maturske radove u školama. Prijavljivanje kandidata za prijemne ispite na fakultetima planiran je u periodu od 23. do 26. juna. Liste prijavljenih kandidata ističu se poslednjeg dana, odnosno 26. juna, nakon čega budući brucoši neće imati pravo da se prijavljuju, odnosno ne u ovom upisnom roku.

Prijemni ispiti će biti organizovani u periodu od 28.juna do 2. jula, a rezultate možemo očekivati najkasnije do 5. jula, dok će konačni rezultati biti objavljeni 12. jula.

Na Farmaceutskom fakultetu potvrdili su nam da će se termin prijemnog održati u navedenom periodu, ali da još uvek nije precizirano koliko će biti prijavljenih kandidata.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram