Foto:Zeleno levi front / Ne davimo Beograd

Uprkos odluci Upravnog suda da se odloži izvršenje rešenja Sekretarijata za Urbanizam i građevinske poslove, u toku noći između nedelje i ponedeljka radnici Gradske čistoće postavili su ogradu kako bi se nelegalni radovi nastavili. Pritom, privatno obezbeđenje ATLAS Security, u prslucima na kojima je grb Grada Beograda, angažovano je javnim novcem da obezbedi te nelegalne radove. Podršku gradskoj čistoći i ATLAS Security pružili su i BELI (bivša komunalna milicija), saopšteno je iz Udruženja građana.

„S obzirom na to da smo organizovali danonoćna dežurstva, primetili smo ograđeni prostor i pozvali nadležne institucije (policiju, BELE i građevinsku inspekciju) da odreaguju u skladu sa zakonom i odlukom Upravnog suda. Prema tvrdnjama komšija, iako je policajac koji je došao na lice mesta bio profesionalan i susretljiv, ostali smo uskraćeni za ključnu informaciju po čijem nalogu i u koju svrhu je postavljena ograda“, navodi se u saopštenju.

Foto:Zeleno levi front / Ne davimo Beograd

U narednim danima će iz udurženja podneti zahtev za uvid u zapisnik kako dentifikovali odgovorne institucije.

„Dodatno, zahtevamo informacije o tome:

Zbog čega su se u Bloku 45 pojavili radnici JKP Vodovod i kanalizacija sa mehanizacijom?
U koju svrhu je trošen novac svih građana Beograda na angažovanje privatnog obezbeđenja i mobilizaciju Belih?
U kom iznosu su plaćeni?“

Foto: Privatna arhiva

Podsetimo, slična destrukcija se desila u Hercegovačkoj ulici, u Beogradu, u noći 24/25.4. 2016. godine kada se tajno, pod okriljem izborne noći narušila i bezbednost građana, a jedna osoba pod posledicom stresa izgubila život. Tada ni jedna nadležna institucija nije reagovala ni odgovarala.

„Zbog toga apelujemo i pozivamo državne organe da krenu da konzistentno poštuju zakone Republike Srbije, pravosnažna rešenja sudova i volju građana. Posebno nas brine i boli činjenica da gradska vlast zloupotrebljava ove teške trenutke kroz koje prolazi naše društvo, dane žalosti i posvećenost građana porodicama i isceljenju trauma koje su se duboko urezale u naše duše, kako bi sprovela svoje namere. Podsećamo, uprkos apelima stručnjaka, jasnih zakonskih zabrana i odluci Upravnog suda“, navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ

Ovakvo ponašanje nadležnih doživljavamo kao fizičko ugrožavanje života i imovine stotina hiljada građana Novog Beograda, a u isto vreme kao emocionalno i mentalno nasilje.

Glasno se suprotstavljamo svakom obliku nasilja u našoj zemlji i pozivamo sve zaposlene u nadležnim institucijama da obavljaju svoje poslove odgovorno i u skladu sa zakonom, jer će se svako drugačije ponašanje smatrati saučesništvom, što je kažnjivo u skladu sa zakonima Republike Srbije.

Udruženja građana

Zajednička akcija – blok 70 i 70a

Za naš kej
Savski nasip
Za Zeleniji i Uređeniji Blok 44
Blokada Smrada

BONUS VIDEO: Građani aplauzom ispratili kamione sa Savskog nasipa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare