Goran Filipović predsednik Inciijative za opstanak poljoprivrednika uoči sutrašnjeg sastanka u Vladi Srbije rekao je da će poljoprivrednici ishod pregovora čekati pored puta, kao i da će takva situacija biti u celoj Srbiji.

„Inicijativa daje zeleno svetlo svojim poljoprivrednicima da se u svim mestima organizuju stajanjem pored puta – kao podrška tim ljudima koji budu išli na pregovore. Možda i mi dotle dobijemo poziv“, rekao je Filipović za TV Nova.

Dodao je da će se sutra raspravljati o daljim koracima.

„Ne interesuju nas više uredbe, javni pozivi…Hoćemo datum, nigde ne stoji kad ćemo pare dobiti. Subvenciju za repu čekamo od prošle godine, isto tako i za seme. Mi hoćemo da ljudi sa tih pregovora dođu sa tačnim datumima kada ćemo mi te pare dobiti“, rekao je Filipović.

Kako izgleda razgovor u BIA

On je prokomentarisao i kako izgleda kada poljoprivrednike uoči protesta pozovu na razgovor u BIA.

„Uglavnom se razgovori svode na to – nemojte blokirati puteve, ako blokirate puteve, vi ste naš problem, a vi vaš problem morati rešiti tamo odakle je počelo“, kaže Filipović.

Dodaje da kada poljoprivrednici izađu na ulicu – već je gotovo i da treba tražiti uzroke zašto je do toga došlo.

PROČITAJTE JOŠ

On je pozvao institucije da se bave svojim poslom, a ne da pozivaju poljoprivrednike na razgovore i maltretiraju ih.

Šta traže poljoprivrednci?

Paori traže izmenu Zakona o akcizama da bi od 1. januara sledeće godine poljoprivrednici sipali gorivo na svim pumpama bez akcize, kao i da se isplati subvencija od 17.000 dinara za sertifikovano seme bez pravdanja računima za prethodnu i ovu godinu.

Traže, takođe, moratorijum na poljoprivredne kredite i uređenje robne berze i tržišta poljoprivrednih proizvoda uz kontrolisan uvoz mleka, mesa, jaja i povrća i žitarica.

Takođe, Upravni odbor Saveza poljoprivrednika Banata traži ostavku ministra poljoprivrede Aleksandra Martinovića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare