Radnici leskovačke fabrike "Jura" u celodnevnom štrajku
Radnici leskovačke fabrike "Jura" u celodnevnom štrajku

Od jutros je deo radnika leskovačke fabrike "Jura" stupio u celodnevnu obustavu rada. Njihovi zahtevi su veće plate i naknade za topli obrok, kao i humaniji uslovi u toaletima fabrike. Celodnevna obustava rada dolazi u trenutku kada zahtevi radnika nisu ispunjeni nakon dva kraća štajka.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ saopštili su danas da podržavaju štrajk radnika južnokorejske kompanije „Jura“, koji je započeo u fabrici u Leskovcu, sa zahtevom da se poboljšaju uslovi rada i poštuju prava radnika.Predsednik sindikata „Sloga“ Željko Veselinović, pozvao je javnost da pruži podršku radnicima u štrajku.

„Pozivamo celokupnu srpsku javnost da se priključi podršci radnicima Jure. Ovo nije samo borba za prava radnika u jednoj fabrici, već za dostojanstvo i poštovanje radničkih prava u celoj Srbiji,“ rekao je Veselinović.

Na snimku obajvljenom na mreži X, vidi se veća grupa radnika koja ulazi u fabriku, pokušavajući da ohrabri ostale kolege da se priključe štrajku.

Južne vesti prenose da je povećanje cena u kantini fabrike i katastrofalno stanje u toaletima, billo „okidač“ da se krene u štrajk i ukaže na sve probleme sa kojima se suočavaju radnici ove fabrike.

„13 godina sam zaposlena ovde i nikad ništa bolje nije bilo. Većina nas starih radnika je bolesno. Ganjaju nas kao robove. Makar da nas cene kao ljude. Ne može meni niko da kaže da sam nula, da sam ovca, da sam ID broj, ja sam Nešić Mirjana“, ističe radnica Mirjana Nešić.

PROČITAJTE JOŠ

Kaže da su posle prvog štrajka počeli veliki pritisci menadžera na radnike i zastrašivanje, pa da su se neki zaposleni i povukli i ostali unutra. Napominje da se preti da će proizvodnja biti preseljena, pa da će svi ostati bez posla.

„Pa neka idu, ako su rešili da idu neka idu. Živećemo i posle toga, nije to prva firma koja je otišla iz Srbije“, poručuje Nešićeva.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare