Aktivistkinja Udruženja "Ne damo Jadar" Marijana Petković rekla je za N1 da je privedeno sedmoro aktivista ovog Udruženja nakon blokade pruge Loznica-Zvornik koji se protive iskopavanju litijuma na području Jadra.

Kako kaže, trenutno čekaju šta će se dalje dešavati i da li će uhapšenima biti propisano zadržavanje od 48 sati ili će ih pustiti kućama i objasnila šta se dešavalo tokom hapšenja.

„Onog momenta kad je blokada završena, policija je krenula brutalno da uhapsi Zlatka Kokanovića i ostale ljude i to je onda izazvalo haos, revolt i nezadovoljstvo. Stiglo im je naređenje iz Beograda da moraju da ih uhapse“, navodi aktivistkinja za N1.

Prehodno, policija je pokušavala da pregovara i sve vreme, kako kaže, provocirala Kokanovića.

„Ključni moment je bio kad su uhapsili Nebojšu Petkovića i onda su krenuli da pregovaraju. Ljudi nisu hteli da se sklone sa pruge. Ovo je jedan bezobrazuk i nevaspitanje. Videli ste na snimku, preko 15 policajaca vuče Zlatka Kokanovića od 80 kilograma da bi ga uhapsili. Valjda da bi se nekome dokazali u Beogradu, ne znamo šta je bio cilj. Uglavnom, blokada je bila planirana dva sata kao vid upozorenja zbog onoga što Ustavni sud planira da uradi u četvrtak. Ali eto, ispalo je da očigledno nekome nije u interesu da narod obustavi ovu priču sa rudnikom“, objašnjava.

Na pitanje kakav je dalji plan, istakla je da „sve zavisi kako se budu ponašali“ i navela da neće više biti blokada saobraćaja već pružnih prelaza i čvorišta.

Pozvala je na protest u četvrtak isped Ustavnog suda koji treba da poništiti odluku Vlade Srbije o ukidanju prostornog plana Jadar.

***

BONUS VIDEO – „Rio Tinto da prekine sve aktivnosti na nepostojećem projektu ‘Jadar'“: Aktivisti pred večerašnji protest dele letke i razgovaraju sa građanima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare