Foto: Shutterstock

Državljani Srbije, kao i nosioci pasoša zemalja koje nisu članice Evropske unije. uskoro više neće dobijati pečate u pasoše na granicama prilikom ulaska ili izlaska iz država koje su deo šengenskog prostora.

Kako je saopštila Evropska komisija za migracije i unutrašnje poslove, u planu je uvođenje EES sistema (sistem za ulazak/izlaz) koji će biti automatizovan IT sistem za registraciju putnika iz trećih zemalja, kako nosilaca viza za kratkoročni boravak, tako i putnika bez vize, svaki put kada pređu granicu EU.

Sistem će registrovati ime osobe, vrstu putne isprave, biometrijske podatke (otisci prstiju i snimljene slike lica) i datum i mesto ulaska i izlaska, uz puno poštovanje osnovnih prava i zaštite podataka. Takođe će evidentirati odbijanja ulaska.

„EES će zameniti postojeći sistem ručnog pečatiranja u pasoše, koji je dugotrajan, ne daje pouzdane podatke o graničnim prelazima i ne dozvoljava sistematsko otkrivanje prekoračenja putnika koji su premašili maksimalno dozvoljeno trajanje boravka“ – navodi se na sajtu Evropske komisije za migracije i unutrašnje poslove.

PROČITAJTE JOŠ

Oni navode da će EES doprineti sprečavanju neregularnih migracija i pomoći u zaštiti bezbednosti evropskih građana.

„Novi sistem će takođe pomoći državljanima trećih zemalja da lakše putuju, a istovremeno će efikasnije identifikovati osobe koje prekorače boravak, kao i slučajeve prevare sa dokumentima i identitetom. Pored toga, sistem će omogućiti širu upotrebu automatizovanih graničnih kontrola i samouslužnih sistema koji su brži i udobniji za putnika“ – navela je ova institucija.

Evropska agencija za operativno upravljanje velikim IT sistemima u oblasti slobode, bezbednosti i pravde (eu-LISA) je odgovorna za razvoj i upravljanje sistemom. Očekuje se da će EES biti operativan krajem maja 2023.

EES je među merama koje se preduzimaju u okviru Bezbednosne unije i pomoći će u postizanju ciljeva Evropske agende o bezbednosti, posebno u pogledu upravljanja granicama i sprečavanja prekograničnog kriminala i terorizma.

Evropska komisija je predstavila predlog za EES 6. aprila 2016. Nakon pregovora sa Evropskim parlamentom i Savetom, zakonodavci su postigli dogovor u julu 2017. Uredba o EES-u, zajedno sa ciljanim izmenama Šengenskog graničnog zakonika, usvojena je 20. novembra 2017. i stupila je na snagu 29. decembra 2017.

BONUS VIDEO: Talibanski red za pasoše

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare