Aerodrom Nikola Tesla putovanje turizam
Aerodrom Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Više od 1.400.000 građna Srbije izvadilo je zelene digitalne sertifikate, kao dokaz da su vakcinisani i u nadi da će im to omogućiti nesmetano potovanje po evropskim zemljama. Prevarili su se pošto QR kodovi našig sertifikata još uvek nisu čitljivi u EU, pa je za mnoga putovanja ipak neophodno raditi PCR testove. Ipak, sudeći prema najavama iz eUprave, toj agoniji bi uskoro trebalo da dođe kraj - uskoro se očekuje da budu završena sva testiranja i da Evropska komisija i zvanično odobri naše zelene sertifikate.

„Primio sam dve doze Astra Zeneke. Kada je trebalo da krenem na službeni put u Portugal, u ambasadi su mi rekli da ne priznaju naš sertifikat i da ću morati da radim PCR test“, požalio nam se čitalac Marko J.

To je samo jedan od primera i neprijatnosti koje uskoro više ne bi trebalo da se dešavaju našim građanima.

„Mi zajedno sa svi telima smo u proceduri priznavanja naših digitalnih zelenih sertifikata. Svakodnevno smo smo sa Evropskom komisijom i njihovim timovima na vezi. Očekujemo da će vrlo brzo biti priznati u EU. Samo je bitno da nah QR kod bude čitljiv iz njihove aplikacije. Mi smo tehnički prilagodili i trenutno su u toku testovi od strane Evropske komisije i njihovih IT službi u toku“, objašnjav za Nova.rs Dragana Bečić, pomoćnik  direktora u eUpravi.

Prema njenim rečima, u toku je tehnička evluacija srpskog rešenja.

„Očekujemo da nam uskoro jave da su ti testovi u redu. Mi smo tehnički spremni“, kaže Bečić.

Konačno bi grašani Srbije, mogli uz zeleni sertifikat da sede i u evropskim kafićima.

„To znači da ako sede u kafiću u Parizu i priđe im neko da očita QR kod, moći će to da obavi“, objašnjava Bečić.

Ipak, ona podseća da svaka zemlja definiše koje će vakcine da priznaje i da može da traži karantin, čak i bez obzira na to što je vakcinisan Fajzerom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare