Protest prosvetnih radnika ispred Skupštine Srbije Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Reprezentativni prosvetni sindikati uputili su danas otvoreno pismo Vladi Srbije koje, kako navode, kroji njihovu sudbinu. U pismu se pitaju zbog čega "mrze svoje vaspitače, učitelje, nastavnike, domare, tetkice, pedagoge i direktore?", te ističu da je nepravedna prema svima njima.

Reprezentativni prosvetni sindikati saopštili su danas da će u sredu 2. oktobra održati jednodnevni štrajk, te da tog dana neće biti nastave u školama, dok predškolske ustanove neće primati decu.

Odmah potom, uputili su otvoreno pismo nadležnim institucijama, konkretno Vladi Srbije, koje su oslovili sa „Poštovani krojači naših sudbina“.

Njihovo pismo prenosimo u celosti.

PROČITAJTE JOŠ:

„Moramo započeti pismo, čime drugim nego pitanjem – zašto toliko mrzite svoje vaspitače, učitelje, nastavnike, domare, tetkice, pedagoge i direktore?

Jesmo li vas štogod uvredili? Da li smo, možda, kojim slučajem, bili nepravedni prema vašoj deci ili vama?

Kako stvari danas stoje, opšti je utisak da ste vi, kao oni koji odlučuju, ti koji su, zapravo, nepravedni prema zaposlenima u školi, prema nama koji bi trebalo da predstavljamo stub društva o koji se svaka država oslanja.

Da vas podsetimo, nepravedni ste prema onima koji podižu vašu decu i uče ih kako da budu ljudi.

Možda reči ne mogu da dočaraju sve što osećamo, pa hajde da se pozabavimo nekim konkretnim brojkama:

1. Ne širite više laži o radu i platama nastavnika. Posavetujte se prvo sa onima koji ipak rade u tim učionicama: koliko je stvarno njihovo radno vreme, i pogledajte njihove platne listiće. Ne igrajte se sa statistikom, jer smo vas istom učili upravo mi. Plata nastavnika koji prvi put uđe u školu, i koji, nekim čudom, odmah ima 100% angažovanja, iznosi 86.680 (129.425 bruto) dinara. Ono što vi nazivate prosekom primanja u Republici Srbiji, varira od meseca do meseca, a upravo ta igrarija sa statistikom koju spominjemo se ogleda u tome što kasni cela dva meseca. Kada ste izašli na pregovore sa nama, predstavnicima sindikata, mahali ste papirom kako je prosek plate 95.000, i da nismo tako daleko, a da će naše imaginarno povećanje biti 12% dovesti nas, prosvetne radnike, do „približnog“ proseka. Zar Vam je previše da budemo i samo taj obični prosek?

protest prosvetnih radnika Nišavskog okruga Foto:Radule Perisic/ATAImages

2. Ponavljanje rečenica kako „nema skrivenog novca u budžetu“, i „to vam je to“ nam pokazuje kako mislite da se mi baš ni malo ne razumemo u ono što smo vas učili. Hajde da se poigramo malo sa statistikom:

A) budžet namenjen za prosvetu i kulturu za 2024. godinu do trenutka rebalansa budžeta iznosio je 292 milijarde dinara (milione ćemo zanemariti da bude lakše za praćenje, ali evo i tačno u paru 292.197.013.000,00 dinara).

B) u prosveti i kulturi je zaposleno ukupno 146.783 radnika, što kada pomnožimo sa platom početnika (A PODSETIMO DA NISU SVI U TOJ VISINI PLATE) iznosi negde blizu 13 milijardi (152 milijarde na godišnjem

nivou). Gde je razlika od 139 milijardi dinara? Obnove škola? Nove škole? Novi vrtići? Uniforme? Toaleti? Teško. Jesu li to neki projekti o kojima stalno pričate, a mi nikako da ih vidimo?

Foto: Privatna arhiva

V) Ponudili ste nam neka povećanja sa diskriminatorskim tonom da nas delite na one koji rade u nastavi i one koji ne rade u nastavi. Kakva je to podela? Opet neka nova manipulacija brojkama? Uštedećemo državi veliki novac ako jedan pedagog, ili domar po školi dobije 3 – 4.000 dinara manje u odnosu na 12% koliko bi dobio? Ako bi država svima u prosveti povećala plate za 12% (A SAMO DA SE ZNA, NA TO NEĆEMO PRISTATI), ukupna izdvajanja za plate u budžetu bila bi 14,3 milijarde dinara. Sve i da ne povećate izdvajanja za prosvetu, opet ostaje novac koji ne znamo gde ide. Eto, čisto da vam pomognemo da se prisetite gde nestaje taj „skriveni novac“.

G) Stalno slušamo o raznim projektima, investicijama, kretanju u budućnost brzinom svetlosti. U kom trenutku će nekome pasti na pamet da je investiranje u jednog kvalitetnog nastavnika višestruko ulaganje u budućnost Srbije (koju toliko prizivate i pozivate)? Svake godine se u informacioni sistem ISKRA ulaže 2,7 milijardi dinara! Osim toga, za famozni Nacionalni stadion je predviđeno ulaganje od 13 milijardi dinara. Znači li to da jedan stadion, koji će se koristiti povremeno ima mnogo veću vrednost od sveukupnog radnog naroda u prosveti??? Naknada štete za povrede ili štetu nanetu od strane državnih organa (???) u budžetu zauzima 6.3 milijarde dinara. Ekspo, 26 milijardi dinara…još 12% uvećanja plate. I možemo tako u nedogled. Ovakvom raspodelom jasno pokazujete da naša vlada ne da nema neki skriveni džep, već da ima duboke džepove za sve aspekte našeg društva, osim za prosvetu (koji je očigledno bušan).

Foto: Privatna arhiva

D) Pričate da ste ove godine izdvojili dodatnih 8 milijardi za plate u prosveti… Bojim se da ih niko nije video. Ako sve to „stavimo na papir i podelimo, dolazimo do cifre od 4.500 dinara po zaposlenom!!! Pa dobro i to je nešto, samo, opet ćemo reći, to još niko od zaposlenih nije video.

Na kraju svega, moramo još jednom da vas podsetimo da je protokol koji je potpisan rađen po principu međusobnog uvažavanja. Od dana potpisivanja (12.10.2023.) obustavili smo sve proteste, štrajkove i sve što nam je „dozvoljeno“ (ili nije), i strpljivo čekali da ispunite sve što ste obećali. Dani i meseci su prolazili, a mi smo bili onako, prosvetarski, strpljivi, da bismo na kraju tog puta dočekali, narodski rečeno, „šamar“, a na sastanku izgovoreno – „Nema. Uzmi ili ostavi“!. Da li se tako poštuje dogovor i potpisana reč? Čemu da se nadaju drugi, i kakvu poruku šaljete svima koji u većoj ili manjoj meri zavise od vas? Zato, pozabavite se narednih dana još jednom potpisanim i obavezujućim Protokolom. I zavirite još jednom u te džepove.

Ali, znajte da mi vremena za čekanje više nemamo“, navodi se u pismu.

BONUS VIDEO: Posle nezadovoljnih prosvetara i poljoprivrednici protestuju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare