Foto: MRE

Ministarstvo rudarstva i energetike iniciraće osnivanje posebnog fonda za školovanje dvanaestoro dece rudara stradalih u nesreći u rudniku "Soko", saopšteno je iz kabineta ministarke Zorane Mihajlović.

Ona je na TV Hepi rekla da će osim jednokratne pomoći za porodice stradalih, deca poginulih rudara naslediti penziju.

„Rudnik ‘Soko’ ima najbolji monitoring, baš zbog toga što se zna da je metanski rudnik“, napomenula je Mihajlović.

Ministarka je rekl da je potrebno napraviti plan koji od podzemnih rudnika treba zatvarati i navela da će u tom slučaju država obezbediti alternativu za sve radnike.

„Najveća količina uglja iz rudnika ‘Soko’ prodaje se Elektroprivredi Srbije, to jeste kvalitetan ugalj, sa visokom kaloričnom vrednošću, sa manje pepela i sumpora od lignita“, naglasila je Mihajlović.

Država, kako je rekla, godišnje izdvaja 45 miliona evra za Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“, gde radi više od 3.500 ljudi i da je obaveza države da o njima vodi računa, jer oni 2012. godine nisu imali ni zdravstvene knjižice.

„Godinama se razgovara o tome koji rudnici treba da rade i mogu da budu rentabilni, a koji ne, ali će država svakako obezbediti alternativu za sve ljude u tom delu Srbije“, zaključila je ona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar