Osam godina kasnije od rušenja u Savamali, bespravno rušenje je praktično legalizovano. Onaj koji je dao dijagnozu da je rušenje naručio "kompletni idiot", na današnji dan prošle godine izašao je pred građane i priznao da je on doneo tu odluku. I umesto da se traži krivica za naručioca, time je stavljena tačka na pravdu. Ili nepravdu.

Na današnji dan, prošle godine predsednik Aleksandar Vučić je rekao:

„Sa ponosom vam saopštavam da sam ja bio čovek koji je doneo odluku da se ruše udžerice.“

Upitan o tome ko su kompletni idiot, kako ih je svojevremeno nazvao, koji su rušili u Savamali, odgovorio je da je on doneo odluku, piše N1.

„Sa ponosom vam saopštavam ja sam bio čovek koji je doneo odluku da se ruše protivpravne udžerice u kojima su neki pravili ekstraprofit za sebe i da se gradi Beograd na vodi. Ja negativno rođen, otac kriminalaca, brat kriminalaca, zlikovac i zločinac, fašita, radikalski nepomenik, ja. A kompletni idioti su oni koji me nisu poslušali i to sve srušili u sred bela dana i mene pozovu da vozim buldožer da sve srušim i napravimo grad u gradu i ponos nacije“, rekao je Vučić.

Prema rečima advokata Šabića, predsednik Republike apsolutno nema nikakve nadležnosti u vezi sa urbanizmom i izgradnjom.

„Svaka njegova odluka tog tipa u uređenoj državi trebalo bi da bude irelevantna“, navodi advokat.

Navodi da je bilo reči o divljoj gradnji, nisu tačni, smatra.

„Veći deo tih objekata je bio ili potpuno legalan sa građavinskim i upotrebnim dozvolama iz 60-ih, a drugi deo gde je većina bila u postupku legalizacije. Drugo, sve i da su svi bili divlji, zna se kako se sprovodi postupak rušenje ilegalne gradnje. To svakako ne realizuju ljudi sa fantomkama na glavama i noću, nego se to radi legalo kao što je predsednik i rekao, u po bela dana, ali uz sve ove pretpostavke. U suprotnom to je sve razbojništvo i kriminal“, navodi Šabić.

Tužilaštvo osam godina pokušava da utvrdi identitet lica koja su rušila objekte.

„Osam godina od skandaloznog, sramnog događaja. To je u jednoj uređenoj, normalnog državi potpuno nezamisliva situacija. Najstrašnije, država je uradila sve što je mogla to da zataška“, navodi advokat Rodoljub Šabić.

PROČITAJTE JOŠ

Kako kaže, od početka je kistalno jasno da iza toga stoji vlast.

„Mislim da je taj događaj zanimljiviji kao jedna markantna tačka u životu našeg društva i države. On obeležava nedvosmilsen ulazak u jednu fazu u kome se pravo povlači pred samovoljom, u kome se etablira jedna politička i društvena ‘elita’ koja nikom ne odgovara i ne polaže račune, u kome građani nisu jednaki pred zakonom. Jedna devastacija pravnog poretka“, objašnjava Šabić.

Mnogi su u Savamali videli slom pravne države, vrhunac bahatosti vlasti. Tada su krenuli i protesti protiv rušenja.

„Nismo mi nikad bili brilijantna pravna država ali je neki minumim pravne sigurnosti postojao, od tog trenutka kola su krenula niz brdo i mi živimo u zemlji u kojoj su neke stvari potpuno nepredvidive“, navodi Šabić.

Za jedan deo građana Beograd na vodi je lep deo grada, za druge simbol bahatosti i korupcije.

Rodoljub Šabić uveren je da se za 10 godina neće zaboraviti ovaj događaj.

„To je blato na obrazu Srbije i njene države, srpskog pravnog poretka. To je situacija u kojoj vi sutra možete da očekujete da ako neko moćan sutra poželi da umesto veše kuće tu bude divan park da vam noću to sruše i da za to niko ne odgovara. To je mina u temelju države i to je za posledicu imalo tešku kompromitaciju pravosuđa i ta stvar kad tad mora dobiti pravičan epilog“, zaključuje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare