Policajac Goran Stamenković, jedini osuđeni u slučaju nelegalnog rušenja objekata u Savamali, 2020. je saslušan zbog gradnje nelegalnоg objekta na Zvezdari. U aprilu 2021. portal Nova je otkrio šta je sve Stamenković rekao u Tužilaštvu. Ispostavilo se da je, prema njegovom svedočenju, postojao dogovor oko preuzimanja krivice. Nova je otkrila da je on tada u Tužilaštvu rekao da mu je obećana legalizacija ako prizna krivicu u slučaju “Savamala” i naveo imena ljudi od kojih je dobio obećanja. Kako smo tada pisali, a kasnije je i potvrđeno, ovaj iskaz Stamenkovića prosleđen je Odeljenju za korupciju pri Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Oni tim povodom ništa nisu radili. Sve su odbacili.

Ovu, kao i mnoge druge priče, možete pronaći u rubrici EKSKLUZIVNO.

Šta je rubrika ekskluzivno?

Nastala iz potrebe da priče koje menjaju Srbiju – bilo da su u pitanju najznačajniji društveni procesi ili afere vlasti – ne padnu u zaborav, Nova.rs otvorila je početkom avgusta novu rubriku na našem portalu – EKSKLUZIVNO. Čitajte i podsetite se najvažnijih priča koje je portal Nova.rs objavio od februara 2020. godine, kada smo krenuli „lajv“: od optužnice za ubistvo Olivera Ivanovića, preko nacrta Francusko-nemačkog sporazuma i tajnog ugovora sa Norvežanima, do potresnih snimaka iz Doljevca i rudnika Soko.

***

Ime policajca koji je jedini osuđen u slučaju rušenja u Savamali, jer nije reagovao na prijave građana, aktuelizovala je potpredsednica SSP Marinika Tepić, koja je u emisiji “Utisak nedelje” rekla da ga je Nikola Selaković, sadašnji ministar spoljnih poslova, a tada ministar pravde, terao da prizna krivicu, a da će mu on zauzvrat pomoći da legalizuje svoju nelegalno sagrađeni objekat.

Foto:A.K./ATAImages

Ove navode Selaković je demantovao.

Nova.rs je tada pisala da su novi Stamenkovićevi problemi sa zakonom počeli kada je u tužilaštvo stigao predmet inspekcije grada Beograda. Izveštaj inspekcije odnosio se na gradnju objekta na Zvezdari bez građevinske dozvole.

Njemu je navodno inspekcija izdala rešenje o obustavi gradnje jer nije imao dozvolu, ali je on i pored toga nastavio da zida. Time se policajac izložio krivičnom gonjenju i dospeo „pod lupu“ Prvog osnovnog tužilaštva.

Tužilaštvo ga je zbog toga i pozvalo da da iskaz i odgovori zašto je nastavio gradnju „zapečaćenog“ objekta.

Goran Stamenković Foto: Krik

Stamenkovićev „dil“

Međutim, u tužilaštvu se dogodio obrt. Kada je Stamenković došao da da iskaz, u par rečenica pomenuo je i ovo: da je sa izvesnim osobama imao dogovor da se objekat legalizuje, a da on prizna krivicu u slučaju „Savamala“.

“Stamenković je kroz svoju odbranu rekao da želi da ukaže na neke osobe sa kojima se navodno dogovarao i koja su mu dala obećanja oko ozakonjenja njegovog nelegalnog objekta. Pomenuo je nekoliko imena”, navodi naš dobro obavešteni sagovornik.

Ovde, međutim, prestaju ingerencije Prvog osnovnog tužilaštva: „problematični“ iskaz je prosleđen njihovim kolegama iz Odeljenja za korupciju Višeg javnog tužilaštva.

Ko sve ćuti

Doći do ovih saznanja nije bilo jednostavno. Upravo suprotno: maltene niko od nadležnih i osoba posredno upoznatih sa ovim slučajem nije hteo – ili znao – da odgovori na pitanja portala Nova.rs.

Zato je Nova.rs dva put kontaktirala Više javno tužilaštvo i zatražila odgovore na pitanja da li je tačno da je Goran Stamenković dao iskaz u kome je tvrdio da je Nikola Selaković vršio pritisak na njega da prizna krivicu, a da će mu zauzvrat biti legalizovan objekat. Takođe, pitali smo i šta je Tužilaštvo preduzelo tim povodom.

U prvom odgovoru rečeno nam je da je predmet „Savamala“ od 2017. u Prvom osnovnom tužilaštvu, a posle drugog upita, rečeno nam je da su nam već odgovorili na ta pitanja.

Sa druge strane, iz Prvog osnovnog tužilaštva kratko su odgovorili: predmet je prosleđen odeljenju za korupciju Višeg tužilaštva.

Da li su upoznati sa ovim navodima pitali smo i Vladu Srbije, ali odgovore nismo dobili.

Novinari Nova.rs stupili su u kontakt sa advokatom Jovicom Šošićem, koji je Stamenkoviću bio dodeljen po službenoj dužnosti, ali on navodi da nakon zaključenja sporazuma o priznanju krivice u 2018. kontakte sa njim nije imao. Kako kaže, u to vreme ga je pitao da li ga je neko pritiskao da prizna krivicu, a Stamenković mu je odgovorio da nije.

Sve o zgradi koja je u centru afere Savamala

Zgrada zbog koje je policajac Goran Stamenković priznao krivicu za nelegalno rušenje obejakata u Savamali, danas je legalizovana i delimično useljena. Kako se može videti u katastru, u četvorospratnici je namanje četiri stana prodato.

Zgrada Gorana Stamenkovića; Foto:googlemaps

Bespravni objekat na Zvezdari, Goran Stamenković sa svojom suprugom počeo je da gradi pre nelegalnog rušenja u Savamali 2016. godine.

Naime, kako se može videti na slici, 2014. godine taj objekat od četiri sprata bio je u takozvanoj sivoj fazi. Završeni su bili grubi radovi i to je bilo to.

Inspekcija je Stamenkoviću izdala rešenje o obustavi gradnje jer nije imao dozvolu. Gradnju je nastavio, pa čak i prodao nekoliko stanova. Ono što je ostala nepoznanica do danas je kada je objekat legalizovan. Na to pitanje nadležni nikada nisu odgovorili.

Ko je iz vrha vlasti uticao na slučaj Savamala

Zbog rušenja u Hercegovačkoj Stamenković je osuđen na pet meseci uslovnog zatvora.

intervjuu za KRIK Stamenković je otkrio pozadinu slučaja – ko mu je naredio da prizna, šta mu je nuđeno i ko je iz vrha policije i vlasti uticao da se slučaj Savamala zataška.

Dijana Hrkalović Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

On je tada isspričao kako se dogovorio da preuzme na sebe krivicu za Savamalu sa tadašnjim i sadašnjim načelnikom beogradske policije Veselinom Milićem i tadašnjom sekretarkom Uprave kriminalističke policije Dijanom Hrkalović. Tvrdio je i da mu je Hrkalović pretila da mora da ispoštuje dogovor.

Govorio je i o detaljima svog sastanka sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem.

“Kompletni idioti” još nisu kažnjeni

Podsećamo, u izbornoj noći između 24. i 25. aprila 2016, nakon vanrednih parlamentarnih izbora na kojima je pobedila Srpska napredna stranka, i dalje nepoznate osobe sa fantomkama na glavi bagerima su rušile objekte u beogradskom kvartu Savamala. Te noći građanima koji su se našli na licu mesta još nepoznati počinioci ograničavali su kretanje, vezivali ih, a policija na pozive ugroženih građana nije odgovarala.

Policajac Goran Stamenković priznao je krivicu za nesavestan rad u tom slučaju i zaključio sporazum za uslovnu kaznu zatvora od pet meseci, koju je sud prihvatio. Stamenković je u noći rušenja tog beogradskog kvarta bio šef smene dežurne službe beogradske policije. On je jedini koji je u ovom slučaju osuđen.

Foto:N1

Nadležni organi do danas nisu otkrili ko je u noći 24. i 25. aprila 2016. rušio objekte i maltretirao građane.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon događaja u Savamali rekao da iza rušenja stoje “kompletni idioti” iz vrha beogradske vlasti, ali nije želeo nikoga da imenuje. Kako je objavio Krik, policija i tužilaštvo ga ovim povodom nisu saslušali o saznanjima koja ima.

O odgovornima za nezakonito rušenje govorila je i bivša supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Ona je je u intervjuu za KRIK rekla da joj se bivši suprug Siniša Mali pohvalio da je organizovao rušenje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare