Foto: Shutterstock

U Srbiji se procenjuje da od zapaljenskih bolesti creva, kao što su ulcerozni kolitis i Kronova bolest, boluje oko 10.000 ljudi, a predsednik Udruženja za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis Ljiljan Ðaković ističe da su te bolesti neizlečive i da pogađaju ljude starosti između dvadesete i tridesete godine života, a da se sve češće javljaju i u dečijem uzrastu.

Često se događa da bolest ne bude prepoznata na vreme, pa se na dijagnozu čeka po nekoliko godina, zbog čega dolazi do teških formi bolesti koje zahtevaju dugotrajno i skupo lecenje kako bi se izbegla hirurgija, kada je potrebno odstranjivanje bolesnog dela creva, navodi se u saopštenju Udruženja za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis.

Gastroenterolog u KBC Dragiša Mišovic kaže da se za lečenje zapaljenskih bolesti creva koristi nekoliko vrsta terapija, od konvencionalne, preko imuno supresivne, do najnovije biološke terapije, a da je u Srbiji dostupna većina lekova koji se nalaze na listi fonda za zdravstveno osiguranje.

„Nažalost, zaostajemo za zemljama regiona sa primenom inovativnih terapija koje imaju najnovije mehanizme delovanja i načina primene. Ovaj problem je značajan jer nakon duže primene dosadašnje biološke terapije gube dejstvo“, navodi Mišović.

Iz Udruženja za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis kažu da pacijenti koji boluju od tih bolesti imaju teškoće da se adaptiraju raznim životnim situacijama, što ih vodi povlačenju u sebe i socijalnoj izolovanosti, ali da postoji potreba da njihov invaliditet postane vidljiv i prepoznat, jer su im potrebni posebni uslovi za život zbog simptoma i specifičnosti bolesti.

„Priznavanje statusa invalidnosti bi omogucilo i lakše zapošljavanje, koje zbog specifičnosti bolesti ne nailaze na razumevanje poslodavaca. S tim u vezi, kao udruženje angažovali smo i pravnike sa kojima smo došli do zaključka da je dosta neusaglašenih pravilnika i zakona koji bi, ako bi se promenili, olakšali život osoba sa zapaljenjskim bolestima creva“, navodi se u saopštenju Udruženja.

Simptomi Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa su gubitak težine,visoka temperatura, bolovi u stomaku, veliki broj stolica i krvarenje iz creva.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar