Jelena Milenković Foto: Privatna arhiva

"Zašto X nož čuči u Beogradu, sakriven od očiju javnosti, da li do njega stižu samo odabrani, a mi obični smrtnici ga nismo dostojni? U Grčkoj tretman tim nožem kosta 40 000 evra, mi nesrećnici smo prinuđeni da prodajemo i očevinu i dedovinu, a nekad je i to malo. Zašto uredno plaćamo penziono i zdravstveno osiguranje, ja već 15 godina, a za uzvrat dobijam – ništa!", pita se Jelena Milenković (42) majka dve devojčice koja se već šest godina bori sa kancerom i metastazama koje napadaju njeno telo od tumora na nosu do jetre i kičmenog stuba, ali ne da se Jelena. 

Ona je pre šest godina operisala karcinom na nosu, dve godine kasnije karcinom dojke, a prošle godine karcinom grlića materice. 2020. godine u septembru mesecu, dijagnostifikovane su metastaze na kičmenim pršljenovima i jetri.Nakon velike borbe i pisanja medija o njenom slučaju uspela je da stigne do uputa i pregleda za x- nož, jedne od najsavremenijih oružja potiv tumora, ali već je bilo kasno.

„Kada sam konačno stigla na pregled rekli su mi da je kasno, da je previše velik“, priča nam Jelena koja je, objašnjava nam, skoro godinu dana pokušavala da stigne do uputa za x-nož.

Možda nije uspela da dođe do x-noža, ali je ova ratnica zahvaljujući donacijama uspela da stigne do terapije u Turskoj, ali lečenje treba da nastavi i da obezbedi dodatna sredstva. sredstva za novi ciklus terapija. Borba se nastavlja.

Mnogo je Jelena u Srbiji, mnogo je onih kojima bi x- nož mogao da bude spas.

„3.310 pacijenata je za dve godine i 10 meseci bilo na terapiji x-nožem“, kaže direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Danica Grujičić

Lekari su obučeni za rad na toj mašini, ali previše je pacijenata.

„Ogroman je priliv pacijenata, a sofisticirana mašina kao x nož to posto ne može da podrži, ne može da odradi sve. Zato se pravi gužva“, kaže Grujičić za Novu.

Dodaje da ukoliko je tumor prevelik, pacijent ne može biti poslat na zračenje x-nožem, već odlazi na operaciju.

Ko može na x-nož i kako on radi

Na x-nožu će se lečiti pacijenti koji imaju tumor veličine do šest centimetara. To su najčešće pacijenti koji ne podležu operacionom tretmanu, na kojem se radioterapijom prvo smanjuje tumor do mera da može da se uradi ili hirurška intervencija ili da se nastavi sa hemoterapijom. Na iks-nožu dnevno može biti tretirano do 30 pacijenata, u dve smene. Broj pacijenata zavisi i od toga šta se tretira, kao i kod svakog sličnog aparata. Još jedna važna stvar je da na iks-nožu mogu biti zračena i deca.

Nakon što se utvrdi da je neko kandidat za zračenje na iks-nožu, tom pacijentu se napravi maska, za razliku od gama-noža kojem su potrebni specijalni ramovi. Pacijent zatim odlazi na snimanje skenerom, koji je takođe nabavljen kada i iks-nož, kako bi stručnjaci tačno precizirali polje zračenja na telu.

Svi dobijeni parametri, kao i stanje pacijenta, proveravaju se još jednim snimkom na magnetnoj rezonanci, nakon čega pacijent u pratnji lekara odlazi na tretman zračenja.

Bonus video: Kovid propusnice

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare