U obrenovačkom naselju Zabrežje danas u 19.30 sati građani će ponovo održati protest zbog tone uglja pred vratima obrenovačkog vodovoda, nadomak Save i izvora vode. Građani su sa protesta prošlog vikenda zatražili da se ugalj skloni sa obale Save. Kako problem nije rešen ni nakon deset dana - najavljuju da će se danas okupiti ponovo.

Građani Obrenovca 8. jula su organizovali protest, u nadi da će dobiti odgovor na pitanje odakle tone istovarenog uglja na obali reke Save, u obrenovačkom naselju Zabrežje. Ovaj ugalj istovaren je bukvalno pred vrata obrenovačkog vodovoda i vodoizvorišta iz kojeg se ceo Obrenovac snabdeva pijaćom vodom. Uprkos reakcijama građana ove beogradske opštine, niko od nadležnih nije se oglasio niti reagovao.

Kako je za portal Nova.rs kazao Đorđe Janjić iz udruženja „Za naš Obrenovac“, građani su na prethodnom protestu dobili obećanje predsednika opštine da će deponije biti raščišćene za deset dana – što se nije dogodilo.

„Mi smo znali da su to prazna obećanja, ali sačekali smo da vidimo“, kaže Janjić.

Objašnjenja predsednika opštine Obrenovac za tu deponiju uglja nisu logična i nemaju smisla, priča Janjić i dodaje da je protiv njega zbog nelegalne deponije uglja podneta samo prekršajna prijava.

Foto: Nova.rs

Janjić je ranije za portal Nova.rs rekao da su u pitanju „planine uglja“, koje su se stvorila za svega nekoliko dana. Problem je, navodi, što na parceli koja nije predviđena da se na njoj nalazi ugalj ne postoje odgovarajući sistemi zaštite, a ovo zemljište nije izolovano.

„Na nekih 70 metara od parcele nalazi se dom zdravlja, na oko 150 metara je osnovna škola, vodovod na 20. Meni jedino logično deluje da se ovo radi ‘na crno’, jer mi nije jasno po kojoj logici bi neko dozvolio ovako nešto“, kaže naš sagovornik.

Prema informacijama portala Nova.rs, desetine barži još čeka na istovar. 

Protekla zima nije bila najuspešnija za Elektroprivredu Srbije (EPS), jer nije bilo dovoljno uglja za proizvodnju struje. EPS je tada uvozio ugalj.

Tad je ugalj do elektrana dolazio takođe u baržama, ali građani nikada nisu imali priliku da ga vide na parcelama koje nisu tome namenjene. Sve do pre nekoliko dana. Kako za portal Nova.rs priča Đorđe Janjić iz udruženja „Za naš Obrenovac“, na parceli pored reke Save u Obrenovcu, na Zabrežju, pre desetak dana stvorila se bukvalno planina od uglja.

On je potvrdio da je to ugalj koji je namenjen elektrani, koji je tokom zime u istim baržama bio transportovan do njih, ali da odgvoor na pitanje kako je on dospeo na plac pored Save – niko ne zna. Janjić pretpostavlja da je ugovor o uvozu uglja istekao i da on sada „nema gde“, pa je neko odlučio da ga smesti baš tu.

„Meštani nemaju nikakvu informaciju. Nikom nije jasno kako je uopšte došlo do toga da se ugalj istovaruje baš na tu parcelu. Jasno je svima da se kod nas izdaju dozvole za sve i svašta, ali stvarno deluje nemoguće da neko izda dozvolu za istovarivanje uglja baš na to mesto“, kaže Janjić.

PROČITAJTE JOŠ

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar