U obrenovačkom naselju Zabrežje danas je održan protest zbog tone uglja pred vratima obrenovačkog vodovoda, nadomak Save i izvora vode.

Građani su su se okupili kako bi zatražili objašnjenje zašto su na obali reke Save, u obrenovačkom naselju Zabrežje, pre samo nekoliko dana osvanule tone istovarenog uglja, a prema informacijama našeg portala, na istovar čeka još desetine barži.

Ugalj je istovaren bukvalno pred vrata obrenovačkog vodovoda i vodoizvorišta iz kojeg se ceo Obrenovac snabdeva pijaćom vodom, a uprkos reakcijama građana ove beogradske opštine, niko od nadležnih nije se oglasio niti reagovao.

Đorđe Janjić iz udruženja „Za naš Obrenovac“ kaže da se na parceli tokom prethodnih dana stvorila se bukvalno planina od uglja.

„Pre tri ili četiri dana su meštani primetili barže koje istovaruju ugalj na tu parcelu. To je tad bila jedna gomilica, drastično manja količina nego danas… Meštani nemaju nikakvu informaciju. Nikom nije jasno kako je uopšte došlo do toga da se ugalj istovaruje baš na tu parcelu. Jasno je svima da se kod nas izdaju dozvole za sve i svašta, ali stvarno deluje nemoguće da neko izda dozvolu za istovarivanje uglja baš na to mesto“, rekao je Janjić za Nova.rs.

Kako je naveo naš sagovornik, to jeste ugalj koji je namenjen elektrani, koji je tokom zime u istim baržama bio transportovan do njih, ali kako je on dospeo na plac pored Save niko ne zna. On pretpostavlja da je ugovor o uvozu uglja istekao i da on sada „nema gde“, pa je neko odlučio da ga smesti baš tu.

Problem je što na parceli, koja nije predviđena da se na njoj nalazi ugalj, ne postoje odgovarajući sistemi zaštite, a ovo zemljište nije izolovano.

„Na nekih 70 metara od parcele nalazi se dom zdravlja, na oko 150 metara je osnovna škola, vodovod na 20. Meni jedino logično deluje da se ovo radi ‘na crno’, jer mi nije jasno po kojoj logici bi neko dozvolio ovako nešto“, kaže naš sagovornik.

Inače, u ovoj beogradskoj opštini živi oko 60.000 ljudi sa okolnim selima.

Gradski menadžer i nekadašnji predsednik opštine Obrenovac kaže za Nova.rs da su obaveštene nadležne institucije, insepkcija je alarmirana, a izdata je zabrana istovarivanja uglja. Takođe je obavešten i EPS, jer jedino on na zvaničnoj luci Tent A sme da prima ugalj. Takođe, direktor Vodovoda Branko Matić je obavestio Rečnu policiju.

***

BONUS VIDEO: Protesti i u dvorištu lokalnih moćnika…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar