Posle incidenta ispred kuće poljoprivrednika iz Bavaništa Jovana Jovanova kom su lokalni naprednjaci blokirali parking i time uznemirili njegovu porodicu i ostale meštane, pretnje zbog podržavanja blokada dobili su kikindski paori, a sada i poljoprivrednici iz Jagodine i Ćuprije. Oni, kako se čini, jedini u tom kraju ne protestuju, iako su nezadovoljni svojim materijalnim položajem. Naime, njihovim porodicama koje su na bilo koji način povezane sa državnim ustanovama prećeno je otkazom i to je jedini razlog zbog kog ratari iz ovog kraja ne protestuju.

Slučaj poljoprivrednika Jovana Jovanova iz Bavaništa čije domaćinstvo je pre tri dana opkolila grupa lokalnih naprednjaka, potresao je ne samo njega i njegovu porodicu nego i celo naselje.

Zapravo, svi poljoprivrednici koji su se prethodnih nekoliko dana udružili i traže ispunjenje svojih zahteva, ogorčeni su zbog incidenta koji se dogodio ispred kuće Jovanova, pitajući i javnost i nadležne institucije: Ko štiti poljoprivrednike i da li su oni bezbedni.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Nažalost, i juče se među poljoprivrednicima koji su izašli na puteve Srbije, prolomio strah nakon što je paor iz Kikinde Radomir Krnić istakao kroz kakvu psihičku tortutu je prošao.

„Tri puta su me zvali. Prvi put je bilo da li sam ja taj koji je glavni, da li ja isteravam traktore i blokiram puteve, a on će doći sutra sa bagerom i bagerom će preći preko mene. Psovao mi oca, majku i vređao porodicu. Drugi i treći poziv sam snimio, gde su rekli da su ispred kapije, da izađem napolje, onda da smirim ljude da odustanu od toga da u budućnosti ne bi imao problema ni ja ni moja porodica“, ispričao je za poljoprivredni portal agroclub.rs Krnić.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

On je dva preteća snimka poziva bez identifikacije predao policiji, a koji će, kako navodi, biti predati tužilaštvu.

PROČITAJTE JOŠ:

Ni paori iz Jagodine i Ćuprije nisu pošteđeni beskupuloznih pretnji i strahom koji im je lokalna vlast „sabila u kosti“.

Porodicama poljoprivrednika, koje su na bilo koji način povezane sa državnim ustanovama, prećeno je otkazom. To je jedini razlog zbog kog poljoprivrednici iz ovog kraja ne protestvuju.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Nenad Lukić iz Ćuprije priznao je za agroclub.rs da se nada da će i to da se u promeni u doglednom vremenu.

„I manji i veći poljoprivrednici su u velikom problemu. Proteste podržavamo u potpunosti, nadam se da će se nešto promeniti, pokušaćemo opet i nadam se da ćemo uspeti da se organizujemo“, rekao je Lukić i dodao da je izjava ministarke poljoprivrede Jelene Tanaksović u kojoj je rekla da su ispunjene sve tačke iz sporazuma koji je u maju dogovoren, u najmanju ruku – smešna.

Inače, danas je četvrti dan kako poljoprivrednici u Srbiji protestuju zbog lošeg materijalnog položaja u kom se nalaze.

Oni nastavljaju da blokiraju saobraćajnice na više od 20 lokacija, kao i Rafineriju u Novom Sadu, a ovog puta otišli su korak dalje – blokirali su centar Novog Sada i parkirali traktore ispred kompleksa Banovine.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

U međuvremenu, otvaraju se nove lokacije današnjih protesta.

Poljoprivrednici ističu da zahtevi ostaju nepromenjeni i da se blokade nastavljaju do daljnjeg. Na pozive Ministarstva i dalje ne odgovaraju jer kažu da nema o čemu da se razgovara dok se ne ispuni ono što je potpisano još u maju.

Sve najnovije informacije pratite u BLOGU UŽIVO na portalu Nova.rs.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako su se naprednjaci redom izvinjavali poljoprivredniku kome su blokirali kuću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare