Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ekipa portala Nova.rs obišla je danas gradilište na Banjici, gde je bahati investitor uništio deo kulturnog nasleđa Beograda. Na izgrađenom zidu na gradilištu stavljena je crvena traka, a na zalepljenom papiru je ispisano da je gradilište zatvoreno i to upravo po nalogu građevinske inspekcije.

Bahati graditelj je zbog radova na barakici uništio veliki deo ovog neolitskog naselja, a tu je iskopana rupa koja ide i do tri metra.

Nakon što je Muzej grada Beograda sačinio izveštaj i obavestio nadležne, građevinska inspekcija je, kako su preneli pojedini beogradski mediji, podnela krivičnu prijavu i zatvorila gradilište.

Oko samog gradilišta nema nikakve ograde, kao ni table o investitoru i radovima, uverila se ekipa našeg portala na terenu.

Isečeno je jedno drvo, a u baraki koja se nalazi na ovom mestu unutra je i mešalica za malter i dvoja kolica.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U neposrednom okruženju ovog gradilišta nalazi se jedan starački dom i jedna kuća. U pomenutom domu kažu da ne znaju ništa sem da se kopa poslednjih mesec dana.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Isto su za naš portal potvrdili i u kući u neposrednom okruženju navodeći da ne znaju ko kopa ni zašto.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Inače, na stazi kojom se dolazi do samog gradilišta ranije je bila šuma, koju su radnici raskrčili i nabacali sa strane. Tu se mogu videti i poklopci, kante i alat.

Inače, arheološki lokalitet Usek obuhvata teren severozapadno od avalskog druma, na samom brežuljku, i prostire se do potoka koji se uliva u Banjički potok.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako se navodi u Informacionom sistemu nepokretnih kulturnih dobara, na ovom terenu nalazi se neolitsko naselje sa veoma bogatim kulturnim slojem u pet horizonata i kao takvo jedno je od najznačajnijih u našem delu Podunavlja.

„Naselje, u početku privremeno, pod povoljnim uslovima razvilo se u stalno. Dugo je trajalo i nekoliko puta obnavljano posle požara. Počev od najstarijeg horizonta sa zemunicama, pa kroz ostale, opaža se stalni razvoj i napredak u tehnici gradnje. Jedna od otkrivenih kuća ima dimenzije čak 20h11m, što za građevinsku delatnost neolitskog čoveka podrazumeva visoku stručnost i tehniku“, navodi se u opisu ovog lokaliteta.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Neolitsko naselje na Banjici pripada vinčanskoj kulturi i svojom očuvanom i izrazito bogatom arhitekturom predstavlja značajno otkriće za proučavanje neolitskog doba.

***

BONUS VIDEO – Čuvena građevina čije je uništenje i danas misterija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar