Foto: Shutterstock

Korona virus nastavlja da mutira, pojavljuju se novi sojevi i podsojevi, a mnogi svetski priznati stručnjaci poslednjih dana upozoravaju na novu varijantu omikrona poznatu kao HV.1, koji je već dominantan u SAD, kao i JN.1 koji je “potomak” pirole, pronađen u Velikoj Britaniji, SAD, Islandu, Portugalu i Španiji.

Nekako baš u isto vreme Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izašla je s novim vodičem i smernicama za lečenje korona virusa kojih bi trebalo da se pridržavaju zdravstveni radnici širom planete.

Britanski epidemiolozi smatraju da bi „novi sojevi korona virusa, uključujući HV.1 i JN.1 mogli da prođu kroz Evropu pre zime i da cirkulišu tokom zimskog perioda i Božića, te upozoravaju ljude da budu na oprezu i ukazuju na simptome na koje treba posebno obratiti pažnju, piše Blic.

Pojavili se JN.1 i HV.1

– Zvaničnici američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kažu da još uvek „uče“ o JN.1 i kako on nosi mutacije da bi mogli da pomognu imunološkom sistemu. Ljudi treba da paze na simptome oba soja. HV.1 soj daje groznicu, kašalj, umor, začepljenost nosa ili curenje iz nosa, dok JN.1 takođe izaziva ove simptome, ali ovaj soj takođe može izazvati dijareju i glavobolju – kaže dr Kris Papadopoulos, glavni predavač javnog zdravlja na Univerzitetu Bedfordšir.

On je dodao da „još nema dokaza o novim ili jedinstvenim simptomima povezanim sa ovim varijantama, ali da je od suštinskog značaja za sve, posebno za one koji su pod većim rizikom, da paze na simptome kojih smo svesni.”

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je izdala novi, 13. po redu vodič i smernice sa novim preporukama za pacijente koji boluju od korona virusa, kao i za lekare koji će ih lečiti. Prema rečima epidemiologa dr Nebojše Bohuckog najviše je kod nas bilo reči o erisu i piroli, koja je imala 30 mutacija, odnosno druge omikrone, što znači da su novi virusi „njihova deca i unučad“.

simptomi novi soj korona
Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Nisu opasniji, već zarazniji

Prema njegovim rečima pirola se pojavila letos i ostala je slabo zastupljena, međutim, smatra se da je njena mutacija upravo JN.1 koji je udaljenija mutacija od prethodnih. Znači da su veći izazovi za imuni sistem.

– Smatra se, teoretski, da će našem imunom sistemu biti najteže da se izbori sa JN.1, ali to ne znači da je opasniji od drugih, već da će osoba koja je imala infekciju jednu, dve ili više, kada dođe u kontakt sa JN.1 opet verovatno da oboli. Imuni sistem će se izboriti, neće biti teža bolest, ali će osoba imati kliničku sliku u trajanju od nekoliko dana ili duže. Neophodna je apstinencija s posla, biće na bolovanju i drugo. Dakle, trenutno je HV.1. dokazao koliko je potentan, dok je JN.1 tek u povoju. JN.1 je otkriven u avgustu u Luksemburgu, a već u septembru je došao u SAD, a nakon toga ga beležimo u 11 zemalja najmanje – kaže dr Bohucki.

Kako kaže “samo čekamo da se dokažu i kod nas”.

Pročitajte još

– Mi međutim nećemo imati ni američki ni islandski scenario. Očekujemo povećanje obolelih koji neće imati težu kliničku sliku – kaže dr Bohucki.

Inače poslednja revizija vodiča SZO za lečenje kovida donosi jednu novinu, a to je prema rečima dr Bohuckog kategorija umerenog rizika. Do sada smo uvek govorili o niskom ili visokom riziku. Smisao ovog vodiča je da se olakša rad zdravstvenim radnicima.

BONUS VIDEO Epidemiolog Predrag Đurić o novoj podvarijanti koronavirusa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar