Foto: Nova.rs

Višedecenijski, nesuđeni poslovno-stambeni kompleks u pešačkoj zoni Kraljeva, na svega pedeset metara od centralnog spomenika, postao je ruglo po kojem je sada Kraljevo postalo prepoznatljivo. Ali, ne samo po izgledu, već i po nesnosnom smradu koji se širio do nozdrva velikog broja ljudi na centralnom šetalištu.

Građani su se bunili, reagovali, zapušavali nos kada prolaze tim delom Kraljeva. Na kraju su srasli sa ovim “objektom”.

„Iza ove zaštitne ograde, izraslo je drvo. Provirite kroz ovaj otvor i pogledajte. Dođite…“, pozvao nas je jedan prodavac iz obližnje radnje. I bio je potpuno u pravu. Izraslo stablo sa razgranatom krošnjom pravi je pokazatelj koliko ovo ruglo postoji.

Bivši zaštitnik građana Milan Tufegdžić, pre nekoliko godina, izjavio je da su inspekcijske službe jedine koje mogu da reše decenijski problem i da je građevinska inspekcija ta koja može da naloži vlasniku ili investitoru da otkloni nedostatke koji ugrožavaju zdravlje građana.

Foto: Nova.rs

Međutim, ni inspekcijske službe nisu mogle da reše problem, zato što je formalno-pravno objekat još u izgradnji, a investitor je dozvolu za gradnju dobio po starom zakonu. Zato ne postoji ni rok za završetak radova, a nadležni nemaju pravni mehanizam da to odobrenje stave van snage.

Gradske vlasti nisu uspele godinama da reše ni problem smrada koji se širio iz podruma napuštenog gradilišta u koji su se slivale fekalije na mestu na kojem se u samom centru Kraljeva nekada nalazila prodavnica „Crvena zvezda“. Na kraju su radnici „Vodovoda“, u sam objekat ušli, praktično, bez dokumentacije, kako bi ispraznili i očistili tzv. „bazen fekalija“.

A samo čišćenje fekalija košta koliko i svi radovi kojima treba da bude rešen ovaj dugogodišnji problem.

U samom centru grada na Ibru ima nekoliko napuštenih gradilišta, od kojih na nekima ni kamen nije pomeren skoro dve decenije. Sva su zarasla u korov, neki građani ih doživljavaju kao deponije, a pojedina služe kao privremeni dom beskućnicima.

Bonus video: Pontonski most okružen fekalijama

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar