Zorana Mihajlovic
Zorana Mihajlović Foto:TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da su energetska tranzicija i zelena agenda jedini put za obezbeđivanje dugoročne energetske stabilnosti i da su Srbiji potrebni novi elektroenergetski kapaciteti kako bi održala energetsku bezbednosti u narednim decenijama.

„Jasna poruka i Međunarodne agencija za energetiku i EU i svih zemalja jeste da su alternativni izvori i zelena agenda jedini put za stabilan energetski sistem. To što su neke zemlje u vreme krize i rata povećale udeo proizvodnje iz termoelektrana za jedan ili dva procenta ne znači ništa. Mi dobijamo 70 odsto energije iz termoelektrana koje su stare i koje koriste lignit najlošijeg kvaliteta i hitno su nam potrebne investicije u nove kapacitete, u hidroelektrane, vetroelektrane, solarne elektrane, a da istovremeno koristimo i termoelektrane, koje će postepeno smanjivati proizvodnju“, rekla je srpska ministarka rudarstva i energetike.

On je navela da je suština da u proizvodnji električne energije budemo samodovoljni i da čuvamo životnu sredinu, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Mihajlovićeva je rekla da su neophodne investicije u nove elektroenergetske kapacitete, kako bi Srbija održala energetsku bezbednost i u narednim decenijama.

„Moramo da investiramo i svako ko pokušava da zaustavi investicije pravi ozbiljan problem energetskoj bezbednosti i stabilnosti. Nismo izgradili nijedan elektroenergetski kapacitet 35 godina. Naše termoelektrane i hidroelektrane su iz perioda dok je na vlasti bio Tito i hitno su nam potrebni novi kapaciteti“, rekla je Mihajlović gostujući na Televiziji Hepi i dodala:

„Sada treba da definišemo gde će biti naša energetika u narednih 30 godina, da naš energetski miks bude održiv i stabilan. To znači da odredimo koje će TE raditi, koje ćemo OIE kapacitete graditi i mislim da treba da razgovaramo o svim izvorima, uključujući i nuklearnu energiju.“

BONUS VIDEO – Termoelektrane, prljava energija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare