Gornje Nedeljice
Gornje Nedeljice Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Na put ka Beogradu kreću i stanovnici Gornjih Nedeljica. Kažu da žele da odbrane svoja imanja i da neće dozvoliti bilo kakav rudnik u svom mestu.

Istekao je rok od 40 dana koji su ekološki aktivisti dali Vladi Srbije da usvoji zakon kojim će biti zabranjeno iskopavanje litijuma i bora. Na najavljeni protest u Beograd krenuli su i meštani Gornjih Nedeljica.

N1: Kažete spremno je sve za put?

„Spremili smo. Ovo je borba bez povratka. Nema nazad. Znači mi idemo da se izborimo za naš opstanak, za naša prava i dok ne rešimo to, povratka nema“, rekao je jedna od meštana pre puta.

N1: Šta očekujete danas u Beogradu?

„Svašta možemo da očekujemo. Ja bih najviše voleo da se to reši večeras. Da ova naša vlast jednom prepozna prave vrednosti, pravi narod koji je iskren, koji je patriota, a ne neke naše, da ne kažem, lažne saradnike koji nam daju garancije koje nisu nama u korist nego njima“, dodao je drugi meštanin.

PROČITAJTE JOŠ

Aktivisti iz Gornje Nedeljice naveode da bi bilo najbolje da se večeras sve reši, kako bi se mirno vratili svojim kućama i nastavili da žive normalno.

Par kilometara dalje od Gornjih Nedeljica je selo Brnjak i odande kreću na blokade, ali kažu golih ruku.

„Rudnika neće biti, rudnik nećemo dozvoliti i nema tu mnogo da pričamo u vezi rudnika“, rekao je jedan od meštanja Brnjaka.

Dodao je da on državi već 38 godina uplaćuje porez.

„Plaćam sebi penziono, socijalno, izdržavam porodicu, školujem studenta, imam đake, ovo sam sve stekao sa svojim radom. Mene društvo nije izdržalo, već sam ja nosio ovo naše društvo“, naglasio je.

BONUS VIDEO Meštani Gornje Nedeljice pre puta ka Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare