Lavić Foto:Tanjug/(www.subotica.com via AP

Stanje mladunčeta lava, koje je pre dva dana pronađeno kod Subotice, nije promenjeno u odnosu na juče, ali je počelo da polako prihvata meso kao ishranu. Kako nam je rečeno iz tog zoo vrta, maldunče se još uvek bori za život, a vaterinari se nadaju da će u narednih par dana oporavak male lavice biti vidljiv.

Na Čantavirskom putu kod Subotice juče je pronađena mala lavica. Slučajni prolaznik ju je uočio, zaustavio automobil i sklonio je sa puta, a zatim pozvao policiju. Mladunče se trenutno nalazi u prihvatilištu Zoo vrta na Paliću.

Kako je juče rečeno iz Zoo vrta mala lavica u lošem stanju – ona je imala neadekvatnu ishranu, ne prepoznaje meso kao hranu, te su morali da joj meso daju nasilno.

Za portal Nova.rs iz Zoo vrta Palić danas su potvrdili da je lavica počela da pomalo jede meso, ali da problem leži u tome što ona ima oko pet meseci i meso je terbalo da jede već dva meseca unazad.

Lavić Foto:Tanjug/Palic Zoo via AP

Nadaju se da će uspeti da nadoknadi to što je mesecima dobijala neadekvatnu ishranu.

Lavica ima svu neophodnu pomoć, a nadaju se da će njen digestivni sistem u narednih nekoliko dana početi da pokazuje znake oporavka.

Lavić Foto:Tanjug/Palic Zoo via AP

Mladunče mesecima dobijalo neadekvatnu ishranu

Kako su ranije rekli iz Zoo vrta Palić, prema procenama veterinara mladunče verovatno nije dobijalo nikakvu drugu hranu osim kravljeg mleka koje je neadekvatno za ishranu divljih mačaka.

Lavici su atrofični mišići na zadnjim udovima što je verovatno posledica toga što je boravila u manjem prostoru, gde nije mogla da se adekvatno kreće.

„Infestirana je spoljašnjim i unutrašnjim parazitrima, upljuvana muvama“, istakla je Andrijana Tot iz palićkog Zoo vrta i naglasila da je lavica imala mnogo nižu telesnu temperaturu od uobičajene za divlje mačke zbog čega su morali da uvedu grejače.

Lavić Foto:Tanjug/www.subotica.com via AP

Mala lavica takođe ima upale digestivnog i urinarnog trakta, i dobija infuziju i određenu terapiju.

„Ne možemo sve informacije da dobijemo odmah, mora da prođe vreme da vidimo kako će oporavk da ide, najveći problem je infetacija unutrašmnjim parazitima koja može da napadne mozak i druge organe. Analiza krvi i biohemija su pokazali koje upale ima, tako da sada radimo na lečenju tih prvobitnih problema“, objasnila je Tot.

Rekla je da su veterinari optimisti, ali da to ne znači da će se lavica sigurno opotaviti.

BONUS VIDEO Mala lavica se bori za život: Mladunče pronađeno kod Subotice ne prepoznaje meso kao hranu jer su je pogrešno hranili, a ovo je njen najveći problem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare