Požar u leskovačkoj fabrici Foto: Tanjug

Prema izvršenim merenjima vazduh u Leskovcu nije zagađen a uzrok požara će utvrditi istraga, rečeno je na današnjoj press konferenciji Štaba za vanredne situacije grada Leskovca.

Rečeno je da ne postoji više opansost od širenja požara koji se “dogasuje”

Posledice po zdravlje ljudi požara u fabrici boja i lakova Nevena kolor tek treba da se ispitaju ali članovi Kriznog štaba, koji su govorili na ovoj press konferenciji nisu mogli da kažu ko će to da radi i kada.

Na pitanje novinarke Regionalne informativne agencije JUGpress zašto press konferenciji ne prisustvuju komandant ovog štaba i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović,koji prisustvije značajno manjim događajima, rečeno je da je on,, na terenu,,.

PROČITAJTE JOŠ:

Odbovor na pitanje ko je sada vlasnik fabrike Nevena kolor i šta tačno proizvodi ta fabrika i koje sirovine koristi, nismo dobili.

Nije bilo ni odgovora na pitanje zasto se niko zvanično nije obratio javnosti u proteklih više od 20 sati.

Dr Tamara Ljubenović, specijalista toksikološke hemije Zavoda za javno zdravlje i načelnik centra za higijenu i humanu ekologiju, rekla je jeova ustanova jutros, 12 sati nakon postavljanja aparata, imala rezultate namenskog merenja.

“Inače imamo i rezultate svakodnevnog merenja zagađujućih materija, odnosno sumpor-dioksida, azotnih oksida i čađi. Na osnovu tih rezultata može se zaključiti da značajnijih odstupanja io povećanja vrednosti nema. Možemo da kažemo da je u ovom trenutku kvalitet vazduha u granicama koje su propisane. ZZJZ će nastaviti da radi redovan monitoring, a namensko merenje na mernom mestu u „Juri“ ćemo nastaviti do onog trenutka dok situacija ne pokaže da nema potrebe za tim”.

Ona je dodala da su “osnovni parametri zadovoljavajući, s obzirom da je aparat za merenje postavljen nekih pet sati nakon izbijanja požara, kada se dim i plamen već smanjivao”.

“Akutna koncentracija zagađujućih materija u vazduhu i na samom mestu izbijanja požara nikada ne može da bude ista i zato treba da se stiša požar, pa da se dovode do nivoa kada će se meriti koncentracija zagađujućih materija. To će verovatno raditi neka specijalizovana ustanova i meriće količinu zagađujućih materija u samom krugu fabrike, da se vidi da li tu postoji neki zagađujući materijal, s obzirom da znamo da se radi o vrlo specifičnim supstancama”, dodala je.

Rekla je i da tačan spisak tih supstanci nemaju i da samo znaju da su to boje, lakovi, kiseline, smole…

“Sam njihov akcident izaziva situaciju koja se smatra opsanom po okolinu, životnu sredinu i zdravlje ljudi. Što se tiče uticaja na zdravlje ljudi, nakon jednog namenskog merenja od 12 sati ne može neka procena da se da, ali naši lekari će uraditi procenu i studiju na osnovu monitoringa od prošle nedelje, kao i namenskih merenja narednih dva-tri dana”, objasnila je Ljubenović.

Saša Jovanović, komandir vatrogasno-spasilačke čete i zamenik komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije rekao je danas da je „Nevena kolor“ “preduzeće sa najvećim požarnim opterećenjem ne samo u našem gradu i regionu, nego verovatno i u Srbiji”,

“Ono što je posebno zahtevno kod takvog preduzeća, je da sirovine koje ulaze u njega spadaju u red opasnih materija, a sam tehnološki postupak prilikom obrade tih sirovina je opasan postupak, požarno opterećen i zahtevan i na kraju dobijamo gotove proizvode koji takođe spadaju u grupu opasnih materija, lako zapaljivih objasnio je on.

Rekao je da se, upravo zbog toga, ” takvi objekti namenski prvobitno projektuju i planiraju, građevinski izvode, tehnološki pod strogim uslovima eksploatišu i na kraju krajeva, sama odgovornost i radnika i rukovodstva mora biti na maksimalnom nivou. Na žalost, kada dođe do ovakvih nepredviđenih okolnosti, posledice su značajne, čega smo svedoci u jučerašnjem danu”, rekao je on.

Na naše pitanje da li je došlo do samozapaljenja proizvoda u magacinu, budući da rdanika nije bilo u smeni, Jovanović je rekaoda to ne može da se desi i da će pravi razlog požara utvrditi istraga.

BONUS VIDEO: Požar u fabrici Nevena Leskovac

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare