Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Dve nedelje od kada je Kreni-Promeni uputila zahtev RTS-u da organizuje debatu o predlogu zakona za zabranu ekspolatacije bora i litijuma, koji je putem narodne inicijative parlamentu zvanično predložilo 38.000 građana, od Javnog servisa Srbije i dalje nema odgovora, saopštila je ta nevladina organizacija.

Posle zvanično upućenog zahteva, Kreni-Promeni je pozvao i građane da na mejlove RTS, preko posebno pokrenute platforme, pošalju zahtev javnom servisu da omogući raspravu u okviru svog programa, i za nedelju dana više od 2.000 ljudi je to uradilo, navodi se u saopštenju.

Podseća se da je predlog zakona o zabrani eksploatacije litijuma i bora prvi zakon koji je predložio narod, u skladu sa novim Zakonom o referendumu i narodnoj inicijativi.

Mehanizam narodne inicijative da građani predlažu zakon odraz je suverenosti naroda i izraz težnje da država pripada građanima, a ne političarima i političkim strankama, a ukoliko RTS nastavi da odbija javnu debatu o zakonu pokazaće da je servis političara, a ne javni servis svih građana, stoji u saopštenju.

BONUS VIDEO: Pokret Kreni – Promeni predao zahtev RTS za javnu raspravu o Rio Tintu