Kreni-Promeni Savo Manojlović Foto:Milos Tesic/ATAImages

Pokret Kreni-promeni predao je danas Republičkoj agenciji za prostorno planiranje i urbanizam primedbe na izmenu Prostornog plana priobalja Save u korist projekta Beograd na vodi, tražeći da se revidira ili poništi jer, kako su naveli, "izaziva ozbiljnu zabinutost".

Odbornica Kreni-promeni u Skupšini grada Beograda Angelina Jokić je rekla novinarima da bi se na osnovu dostupne dokumentacije moglo zaključiti da dominira stambena izgradnja na tom delu prostora koja uključuje zgrade visine od 80 metara do 120 metara.

„Proširenje postojećeg projekta Beograd na vodi ovako bi obuhvatalo teritoriju Beogradskog sajma, uz deo teritorije preko puta i deo teritorije kod Stare šećerane“, kazala je ona.

Pokret Kreni-promeni Photo: A.K./ATAImages

Zato je istovremeno, dodala je, agenciji predata peticija protiv rušenja Sajma jer je planiramo da samo ostane Hala 1. Peticiju je potpisalo više od 33.000 građana.

Ona je navela da bi se tim proširenjem plana podigao „visoki zid“ na obali Save.

Pročitajte još:

Kako je navela, sve te izmene mogu imati dugoročno negativne posledice za identitet grada, pravnu sigurnost i kvalitet života, uključujući i ekologiju.

Ona je ocenila i da je javni uvid u izmene Prostornog plana za priobalje Save organizovano u letnje vreme, kada mnogi građani nisu tu. Ona je pozvala građane da se uključe u javnu raspravu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare