Foto: Kosovo Online

Odluka o blokadi srpske robe od strane kosovske vlade, koju su objavili pojedini mediji na Kosovu, nikada nije postala pravosnažna.

Vlada je prećutno odlučila da se povuče i nije to zabeležila kao odluku, prenosi KoSSev.

Izvori Albanian Post-a iz kosovske vlade rekli su da je odluka saopštena usmeno, nakon vesti da su srpske snage „kidnapovale“ tri policajca na teritoriji Kosova, ali kada je došlo vreme da odluka bude napisana, snimljena, objavljena na zvaničnom sajtu vlade i da se dostavi Ministarstvu industrije, preduzeća i trgovine – nije se sa tim nastavilo.

„Verovatno je bilo mešanja spolja, jer smo bili spremni i očekivali da odluku dostavimo Ministarstvu, ali to nije učinjeno“, rekao je ovaj izvor za Albanian Post.

Da nešto nije u redu shvatili su na današnjoj konferenciji kosovskog premijera Aljbina Kurtija i ministra unutrašnjih poslova, Dželjalja Svećlje.

Odbili su da se direktno pozabave ovim pitanjem i uopšte nisu ni govorili o odluci.

Kurti je samo rekao da su „naše institucije reda i bezbednosti podigle stepen pripravnosti“ i dodao da su „iz bezbednosnih razloga pooštrene granične kontrole sa Srbijom kao hitan i neophodan korak“.

On uopšte nije pomenuo nikakvu odluku o blokadi robe, samo je rekao da su pojačali „provere – posebno za prevoznike“.

Kurti je stalno govorio o „pojačanju graničnih kontrola u zavisnosti od analiza i procena bezbednosnih institucija“, ali nije govorio o odluci.

Ministar unutrašnjih poslova o tome nije ni govorio.

Albanian Post je kontaktirao carinske punktove.

Službenik sektora za informisanje – ne predstavljajući se imenom – bio je nejasan u odgovoru na pitanje Da li imaju pismeno rešenje ili ne.

Isti medij je zatražio i od Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine dokument o odluci o zabrani srpske robe, ali istog nema ni u ovom ministarstvu – jer takva odluka nikada nije dostavljena u pisanoj formi.

Prema proceduri, nakon protokola o odluci Vlade, ona bi morala da ide u ministarstvo koje bi je objavilo – prošlo je skoro 24 sata, ali odluka nije objavljena.

Na granici, međutim, postoje kolone kamiona, ali to je zbog pojačanih procedura kontrole.

***

BONUS VIDEO – Amerika i Kurti partner ili problem: Da li je nasilje na Kosovu zaustavljeno ili je samo na pauzi?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar