U Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo još 69 osoba, a pozitivnim na koronavirus označeno je 7.782 osobe. Beograd je, već ustaljeno, prvi po broju novozaraženih sa 1.975 slučajeva.

Nakon Beograda u poslednja 24 sata najviše slučajeva zaraze zabeleženo je u Novom Sadu – 475, a zatim slede Kragujevac sa 288, Niš sa 253 i Kraljevo sa 207.

Povezane vesti:

Više od 100 novozaraženih imaju Pančevo 172, Subotica 137, Valjevo 131, Smederevo 124, Užice 116, Zrenjanin 113, Vranje i Šabac sa po 110, Čačak 106.

U Kruševcu je 93 novoobolelih, Leskovcu 92, Trsteniku 88 i Bačko Palanci 76.

U Srbiji je ukupno zaraženo 206.940 ljudi, a preminulo je 1.834. Do sada je testirano 1.867.228 građana.

Od početka epidemije koronavirusa, do sada je registrovano 206.940 slučajeva koronavirusa, dok su od korone do sada pre mininule 1.834 osobe.

***
Masovna vakcijancija očekuje se u prvom kvartalu sledeće godine, najavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

***

Premijerka Srbije Ana Brnabić održala je onlajn sastanak sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, koja je prenela da će Srbija, kroz saradnju sa Evropskom unijom (EU), imati pristup vakcinama protiv korona virusa kada budu zvanično odobrene.

***

U Batajnici je danas otvorena nova kovid bolnica čija je gradnja počela u avgustu. Ova bolnica bi, prema najavi, trebalo da ima 930 kreveta, od čega 680 postelja u poluintenzivnoj nezi, a ostatak u intenzivnoj nezi. Kako ovaj prostor izgleda zabeležili su reporteri Nova.rs na licu mesta.

***

Povezane vesti:

Epidemilog Branislav Tiodorović izjavio je da, uprkos prethodnim očekivanjima da će se naredne sedmice epidemija korone u Srbiji primiriti, izgleda da neće biti tako.

„Ako se ove nove mere ne budu zaista poštovale, i uz kazne ako mora, nećemo moći da izađemo na pravu situaciju da bude smirena i kontrolisana. Ne možemo efekte očekivati kako smo mislili, a misli smo da će sledeće nedelje bii pad. Sigurno ćemo više za Svetog Nikolu, pred Novu godinu, pa se sve može dodatno iskomplikovati. Smirivanje možemo da očekujemo tek za Božić. Tad možda bude malo mirnija situacija“, naveo je Tiodorović.

***

Izgleda da smo blizu vakcine protiv koronavirusa za masovnu upotrebu i u Srbiji, rekla je ranije danas virusolog Ana Gligić za N1. Dve vakcine se ispituju u Srbiji, a Gligić kaže da kada naši stručnjaci provere njihovu neškodljivost one će moći da se primenjuju na stanovništvu, ako rezultati budu u redu. Vakcine su praktično sve napravljene na isti način, na nosaču, objašnjava Gligić.

***

Školska godina u osnovnim i srednjim školama biće produžena za nekoliko dana, predviđeno je izmenom kalendara obrazovno-vaspitnog rada koje je uradilo Ministarstvo prosvete. Izmenama je planirano da se prvo polugodište završi 18. decembra i da zimski raspust bude u isto vreme i za učenike u Vojvodini i ostatku Srbije.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare