Foto: Printscreen/RTS

Izgleda da smo blizu vakcine protiv koronavirusa za masovnu upotrebu i u Srbiji, rekla je virusolog Ana Gligić za N1.

Dve vakcine se ispituju u Srbiji, a Gligić kaže da kada naši stručnjaci provere njihovu neškodljivost one će moći da se primenjuju na stanovništvu, ako rezultati budu u redu.

Vakcine su praktično sve napravljene na isti način, na nosaču, objašnjava Gligić za N1.

„One su napravljene na specifičan način, i očekujemo da zaustave epidemiju i pandemiju u svetu, a da se za to vreme napravimo vakcine koje će štititi ljude na dugi period, odnosno treba spremiti vakcinu koja će dati doživotnu zaštitu“, objašnjava.

Povezane vesti:

Ipak, dodaje, za to su potrebne dugotrajne provere na ljudima. „Potrebne su godine da bi se one mogle koristiti“, kaže.

Govoreći o virusu, ona je rekla da za razliku od epidemiologa, veruje da su se sa novim talasom desile neke promene na virusu.

„Prvi talas smo završili u maju kad smo skinuli sve barijere, da mozemo da se krećemo i slično. Virus se ponašao u startu kako smo i predvideli, pa je oslabio i nestao, a u julu se pojavio novi virus, veće zaraznosti i teže kliničke slike, moglo bi se zaključiti da su se na samom virusu desile neke promene i da smo imali novu – epidemiju u epidemiji sa novim virusom, ali nemamo dokaze za to“, navela je Gligić, dodavši da moramo sačekati istraživanja.

Ona su dugotrajna, a ako je tako, onda smo u julu napravili sopstvene greške i krenuli smo ispočetka.

Gligić kaže da očekuje da će brojevi zaraženih još nekoliko dana da rastu, a onda će početi da padaju.

„Nadam se da ćemo virus ipak savladati u sledećoj godini. Ali hitno su nam potrebne vakcine, koje su bezazlene, rađene na nosaču, imaju zadatak da zaustave epidemiju i da se za to vreme saberemo i krenemo u dalja istraživanja i napravimo vakcinu koja bi štitila doživotno“, istakla je ona.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare