Foto: Shutterstock

Ništa nije besplatno, pa ni dolazak bebe na svet. Porođaj u Srbiji, bilo da je u državnom ili privatnom porodilištu, svakako “udara po džepu”. Nepisano pravilo u našoj zemlji, kojeg se većina trudnica, nažalost, “slepo” pridržava, je da posle porođaja u državnoj ustanovi ginekologu, anesteziologu, babici, uruče “kovertu” u kojoj je neretko 300, 400, pa i više evra, dok mnoge od njih plaćaju boravak u porodilištu u apartmanu, čija je cena i do 14.000 dinara dnevno. A za one koje odluče da se porode u privatnom porodilištu, cena ovog zahvata je od 320.000 do čak 470.000 dinara ili oko 3.000 do 4.000 evra.

Iako su porođaji, u osnovi, u državnim porodilištima besplatni, tačnije o trošku zdravstvenog osiguranja, trudnice, odnosno porodilje, uvek se nekako suoče sa “nepredviđenim” troškovima koji često prelaze i više stotina evra.

beba; porodilište
Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Naime, one koje žele komoditet dok borave u porodilištu tri ili više dana, u zavisnosti od stanja mame i bebe, plaćaju apartmane, čija se cena na dnevnom nivou kreće od 4.000 do 14.000 dinara. U dva najveća porodilišta u našoj zemlji, cene su potpuno različite, a usluga je ista. U GAK Višegradska za jedan dan u jednokrevetnom apartmanu, žena treba da odvoji 4.500 dinara, dok u GAK Narodni front, dvokrevetni apartman košta 10.000, a jednokrevetni čak 14.000 dinara.

Više od 300 evra za apartman

“Platila sam apartman jer sam želela svoje kupatilo. Ipak je higijena najvažnija u danima nakon porođaja, pa nisam htela da rizikujem. U regularnim sobama i dalje je jedno kupatilo na više žena i to me je užasavalo, a u Front sam otišla jer tamo poznajem doktora koji me je porodio. Za koje god drugo porodilište da sam se odlučila, opet bih platila apartman. Koštalo me je preko 40.000 za tri dana”, priča za Nova.rs Zorana (32), koja se krajem prošle godine porodila u GAK Narodni front.

Foto:Shutterstock

Osim što plaćaju apartmane, žene u Srbiji, ali i njihovi muževi, partneri, imaju “običaj” da zdravstvene radnike, koji uredno primaju platu, čašćavaju. Tačnje, posle svakog porođaja, daruju im bakšiš u visini od nekoliko stotina evra. Ovo najčešće čine prvorotke, a kada smo neke od njih pitali, zašto su dale novac ljudima koji su svakako plaćeni da o njima i njihovoj bebi brinu u porodilištu, odgovor je bio: “Da se osiguram za sledeći put”.

Podsetimo, po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti koji je usvojen 3. aprila 2019. godine, lekari smeju da prime nenovčane poklone čija ukupna vrednost ne prelazi visinu prosečne plate, što je oko 700 evra.

Međutim, one trudnice koje se odluče da trudnoću vode, ali i da se porode u privatnom porodilištu, daju pravo malo bogatstvo, kako bi njihova beba bezbedno došla na svet.

Foto: Shutterstock

Cene u privatnim klinikama zavise od kompleksnosti trudnoće, broja i vrste pregleda, a samo paket vođenja trudnoće je od 50.000 dinara i više, dok su cene porođaja od 320.000 do 470.000 dinara.

Prirodni porođaj je najjeftiniji, oko 320.000 dinara, dok je carski rez 390.000 do 470.000 dinara. Naime, cena porođaja u privatnim klinikama zavisi od lekara koji porađa, a najskuplje plaćen porođaj u Srbiji, do sada je bio čak 10.000 evra.

Sva testiranja privatno

Takođe, samo jedan pregled u privatnoj klinici košta od 7.000 do 8.000 dinara, dok je cena prisustva oca na porođaju oko 15.000 dinara.

Nažalost, nije samo porođaj skup, i prenatalni testovi, pregledi, kontrole, laboratorije, snimanja, vitamini, lekovi… spisku se kraj ne vidi, jer kad žena dospe u “drugo stanje”, uputi i recepti samo pljušte. Za veći broj nalaza i terapija treba mnogo novca, jer osiguranje ne pokriva ni polovinu, a u većini državnih ustanova ili nema uslova ili nema termina, pa trudnice koje planiraju porođaj u državnoj ustanovi, svakako moraju na ova brojna testiranja privatno.

Foto: Privatna arhiva

Do samog porođaja mnogo žena potroši i više od 1.000 ili 2.000 evra, iako imaju zdravu trudnoću, bez komplikacija.

“Prvo test za trudnoću, pa devet ili 10 pregleda kod privatnika, onda svakog meseca vitamini, pa dabl i tripl test u privatnoj laboratoriji, kao i redovne analize krvi. Sve to me je koštalo preko 100.000 dinara, bez genetskog testa. Na to treba dodati sve ono što je potrebno za porodilište i za bebu, a što žene donose, kao što je spavaćica, ulošci, pelene, kreme i slično”, kaže Tanja Popović, porodilja iz Beograda.

Foto: Shutterstock

Nažalost, dom zdravlja, služi samo za doznake za bolovanje i za upute.

“Svaka trudnica bi trebalo da vodi trudnoću u domu zdravlja, ali to više niko ne radi. Ta ustanova je samo za doznake, a ne i za negu i pripremu za porođaj, pa se svi okreću privatnom zdravstvu, iako su porođaji tamo preskupi. Oni koji plaćaju lekare državno, ostavljaju im kovertice sa po 400 ili 500 evra i skupocene poklone, su ljudi koji podrivaju korupciju. Lekar koji primi takav poklon ili novac, treba odmah da bude otpušten i uhapšen”, kaže ginekolog iz jednog državnog beogradskog porodilišta, koji je zamolio da ostane anoniman.

Pročitajte još:

Najveći problem su lekari koji neometano rade državno i privatno, dok su pacijenti u sivoj zoni, smatra on.

Ginekolozi sede na „dve stolice“

“Veliki broj privatnih ordinacija ‘naslonjen’ je na državne bolnice. Tačnije, lekari rade istovremeno državno i privatno i tako se stvara siva zona, u kojoj pacijent koristi usluge i državne i privatne. Onda žene na porođaju u državnoj bolnici očekuju da imaju uslove kao u privatnoj, a to nije moguće”.

Nakon pretrpljenih trauma na porođajima, ne iznenađuje da žene koje se odvaže na drugi porođaj, trudnoću vode privatno i lekarima uručuju “koverte”.

Foto: Shutterstock

“Prva beba umrla je 107 dana posle porođaja u porodilištu u Sremskoj Mitrovici, greškom lekara. Sad sam u petom mesecu trudnoće i odlučila sam da se porodim privatno. Prvi put sam vodila trudnoću takođe u privatnoj ordinaciji kod doktora koji me je kasnije porađao državno. To je uobičajeno, sve žene idu privatno kod lekara, kako bi se obezbedile da će se posle pojaviti na porođaju u državnoj bolnici. Dala sam mu mnogo para, ali ni to nije vredelo. Ovog puta neću da rizikujem i ne približavam se privatnoj bolnici”, ispričala je za Nova.rs Jelena Ivković, iz Rume.

Foto:Privatna arhiva

Nažalost, bez brojnih laboratorijskih analiza, vitamina, lekova, snimanja, pregleda, specijalističkih prenatalnih testova, čini se da ne može da prođe nijedna trudnoća, na koje buduće majke u Srbiji potroše i do 3.000 evra. Čak i ako trudnoću vode u državnoj ustanovi, dodatne preglede i vitamine ne pokriva zdravstveno osiguranje, posebno u slučaju visokorizičnih trudnoća, za koje samo jedan test košta blizu 800 evra.

Cenovnik održavanja trudnoće

Lekovi za održavanje trudnoće – od 1.500 do 2.000
Pregledi – od 5.000 do 10.000
Laboratorija – od 2.000 do 5.000
Cff Dnk – 78 000
Vaginalni ultrazvuk – oko 4.000
Dopler u 5. mesecu – oko 6.000

Test krvi, urin,urinokultura, vaginalni + cervikalni bris – oko 19.000 sa lekarskim pregledom Torch-test oko 11.500 (u pojedinim privatnim ustanovama je i do 15.000)
Oggt test – oko 1.200 sa pregledom lekara oko 6.000

Modeli mita u porodilištima

Indirektno: kada vam babica preporuči lekara
Upućivanje kod privatnika: „saradnja“ lekara i privatnika
Plaćanje usluga: epidural i druge „doplate“

Čašćavanje: obično posle porođaja

***

BONUS VIDEO: Prof. dr Ljiljana Mirković: Zašto je prirodni porođaj zdraviji od carskog reza?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare