Foto: Nova.rs

U smeštajnim kapacitetima za migrante i tražioce azila u Srbiji tokom 2021. godine boravilo je nešto više od 60.000 ljudi, od kojih je 2.306 izrazilo nameru da podnese zahtev za azil, ali su zahtev zaista i podnele samo 174 osobe, pokazao je izveštaj Pravo na azil u Srbiji 2021 Beogradskog centra za ljudska prava (BCLJP).

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije tokom 2021. godine najveći broj ljudi koji su tražili azil u Srbiji su državljani Avganistana.

„Usvojeno je svega 14 zahteva u 2021. godini, što je dva puta manje od broja usvojenih zahteva za azil u 2020. godini. Kancelarija za azil odbila je 51 zahtev u istom periodu, odbacila je devet zahteva za azil, a 73 zahteva je obustavljeno – najčešće jer su tražioci azila u toku postupka odlučivali da napuste Srbiju“, rekla je urednica izveštaja Ana Trifunović.

Od 2008. godine i uspostavljanja nacionalnog sistema azila do 31. decembrom 2021. godine, Kancelarija za azil je usvojila zahtev za azil 208 stranaca, saopštio je BCLJP.

Šefica predstavništva UNHCR u Srbiji Frančeska Boneli rekla je na predstavljanju izveštaja da je Srbija za veliku većinu izbeglica i migranata zemlja tranzita, ali da ima i onih, doduše u malom broju koji ovde traže azil, koji su spremni da se integrišu u srpsko društvo i da ovde nađu novi život.

Bonus video – Migranti na granici Srbije i Mađarske

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar