Porodilište, bebe
Foto: Randy Duchaine / Alamy / Alamy / Profimedia

Ministri Siniša Mali i Milica Đurđević Stamenkovski najavili su da će od jeseni ponovo biti uvećan roditeljski dodatak, koji će tada dostići rekordne iznose. Međutim, i za tu vrstu pomoći neophodno je ispuniti određene uslove, a predviđena je i određena procedura.

Piše: Nikola Savić

Finansijska podrška porodici sa decom, dodeljuje se radi poboljšanja uslova za zadovoljavanje osnovnih potreba dece, usklađivanja rada i roditeljstva, posebnog podsticaja i podrške roditeljima da ostvare željeni broj dece, poboljšanja materijalnog položaja porodica sa decom, porodica sa decom sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i porodica sa decom bez roditeljskog staranja.

Koliko će biti uvećan roditeljski dodatak od jeseni?

Prema najvama ministarke za brigu o porodici i demografiju Milice Đurđević Stamenkoviski, kao i ministra finansija Siniše Malog, ta pomoć bi od jeseni trebalo da bude drastično uvećana – za prvo dete 500.000 dinara, za drugo 600.000 i uz to dobiće jednokratnu novčanu pomoć od više od 130.000 dinara.

Siniša Mali Foto: M.K./ATAImages

Stamenkovski i Mali najavili su da će na sednici odbora biti doneta odluka da se ide na javnu raspravu o izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kojim će biti predviđena nova uvećanja. Nakon te javne rasprave, kako je rekao Mali, Zakon bi u Skupštini Srbije mogao da bude usvojen u septembru, odnosno od tog meseca ili od oktobra mogao da počne i da se primenjuje.

Koliki je roditeljski dodatak od 1. jula 2024?

Preethodno, ministarka Đurđević Stamenkovski potpisala je rešenje kojim su određeni iznosi roditeljskog dodatka koji važe od 1. jula 2024. godine. Od toga datuma dodatak za prvo dete iznosi 380.161,59 dinara i isplaćuje se jednokratno. Za drugo dete trenutno iznosi 337.225,46 dinara i isplaćuje se u 24 jednake mesečne rate. Za treće dete iznosi 2.023.352,80 dinara, a za četvrto dete iznosi 3.035.029,19 dinara i isplaćuju se u 120 jednakih mesečnih rata.

Pročitajte još:

Jednokratna pomoć za rođenje drugog i trećeg deteta iznosi 126.720,53 dinara. Paušalni iznos za kupovinu opreme za dete, koji se isplaćuje zajedno sa jednokratnim iznosom roditeljskog dodatka za prvo dete, odnosno prve rate roditeljskog dodatka za drugo, treće i četvrto dete, iznosi 7.025,53 dinara.

Visina roditeljskog dodatka utvrđuje se u odnosu na dan rođenja deteta, a zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak podnosi majka, odnosno otac deteta odmah nakon rođenja u zdravstvenoj ustanovi u kojoj je dete rođeno, ili direktno nadležnom organu najkasnije do navršenih godinu dana života deteta.

Ko ima pravo na roditeljski dodatak?

Roditeljski dodatak ostvaruje majka za prvo, drugo, treće i četvrto dete, pod uslovom da je državljanin Republike Srbije i da ima prebivalište u Republici Srbiji. Može ga ostvariti i majka koja je strani državljanin i ima status stalno nastanjenog stranca pod uslovom da je dete rođeno na teritoriji Republike Srbije.

Takođe ga može ostvariti i otac deteta, ukoliko je majka deteta strani državljanin, nije živa, napustila je dete, lišena je roditeljskog prava, ili je iz objektivnih razloga sprečena da neposredno brine o detetu.

Foto:shutterstock

Roditeljski dodatak ne može se ostvariti, ako novorođeno dete majke za koje se podnosi zahtev i njena deca prethodnog reda rođenja, nisu vakcinisana u skladu sa propisima u oblasti zdravstvene zaštite Republike Srbije.

On se takođe ne može ostvariti ako roditelj koji podnosi zahtev i dete za koje se ostvaruje pravo, u momentu podnošenja zahteva žive u inostranstvu.

#related-news_0

To pravo ne može ostvariti majka koja je strani državljanin ukoliko je u zemlji, čiji je državljanin, ostvarila isto ili slično pravo za dete za koje je podnet zahtev.

Zakon ne predviđa roditeljski dodatak za peto dete, osim u slučaju da je neko od dece, rođenih ranije, umrlo neposredno po rođenju i za njega nije ostvareno pravo na roditeljski dodatak. Za to je potrebno pribaviti posebno rešenje nadležnog ministarstva.

Šta je neophodno od dokumenata?

Uz uredno popunjen zahtev, potrebna je i sledeća dokumentacija:

Fotokopija ili očitana lična karta majke, podaci iz matične knjige rođenih za svu decu u porodici, uverenja o državljanstvu majke ne stariji od šest meseci, podatak o prebivalištu majke, podatak o prebivalištu za svu decu i uverenje nadležnog centra za socijalni rad da majka neposredno brine o detetu za koje podnosi zahtev, odnosno da deca starija po rođenju nisu smeštena u ustanove socijalne zaštite i nisu data u hraniteljsku porodicu ili na usvajanje (da majka nije lišena roditeljskog prava za prethodno rođenu decu).

Foto: Shutterstock

Potrebna dokumentacija ako je majka strani državljanin

Kada je podnosilac zahteva majka koja je strani državljanin, uz uredno popunjen zahtev prilaže: uverenje o državljanstvu, dokaz o statusu stalno nastanjenog stranca ili prijavu boravišta na teritoriji Republike Srbije, dokaz o postojanju bračne, odnosno vanbračne zajednice sa ocem deteta, uverenje nadležne službe iz zemlje čiji je državljanin da njena deca prethodnog reda rođenja nisu smeštena u ustanovu socijalne zaštite, hraniteljsku, starateljsku porodicu ili data na usvojenje, i da nije lišena roditeljskog prava u odnosu na decu prethodnog reda rođenja, dokaz da u zemlji čiji je državljanin, nije ostvarila isto ili slično pravo za dete za koje je podnet zahtev za roditeljski dodatak.

Potrebna dokumentacija ako otac podnosi zahtev

Podnosilac zahteva za roditeljski dodatak može biti otac deteta i u slučajevima kada majka nije živa, napustila je dete, lišena je roditeljskog prava ili je iz objektivnih razloga sprečena da neposredno brine o detetu. Uz uredno popunjen zahtev podnosilac prilaže: fotokopiju svoje lične karte ili očitanu ličnu kartu, odluku nadležnog suda da je majka lišena roditeljskog prava, izveštaj komisije nadležnog zdravstvenog organa o težoj bolesti majke, rešenje kojim je majka lišena poslovne sposobnosti ili potvrdu nadležne ustanove o početku i trajanju izdržavanja kazne zatvora za majku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare