mladi u srbiji
Foto:Shuttersstock/Nenad Nedomacki

U javnosti često možemo čuti da epidemiolozi, političari, stručnjaci ali i svi drugi "obični" građani koriste sintagmu "nova normalnost". Prošlo je već godinu dana od početka pandemije koronavirusa, a deluje da se nećemo tako lako vratiti u onu, staru normalnost. Nove okolnosti pogodile su i studente, koji su bili prinuđeni da klupe, učionice i amfiteatre zamene onlajn nastavom putem različitih platformi. Tačno godinu dana kasnije, fakulteti su se različito organizovali. Većina visokoškolskih ustanova održava vežbe uživo, nastavu onlajn, dok su pojedini sve predispitne aktivnosti organizovali putem onlajn platformi. Iz Univerziteta poručuju da svaki fakultet određuje kako će organizovati nastavu, te da je nemoguće uočiti pravilnosti u radu, osim da je neophodno poštovati sve zaštitne mere.

Od kada je otpočela pandemija koronavirusa, studenti su se suočavali sa brojnim izazovima: na koji način će se organizovati onlajn nastava, da li imaju internet preko kojeg će moći da prate predavanja iz svojih kuća, kao i  hoće li biti rokova ili ne. Za one studente koji žive u studentskim domovima, država je u julu 2020. spremila iseljenje kako bi se rasteretio zdravstveni sistem, te je odlučeno da studenti po drugi put prinudno napuste Beograd. Nakon protesta odluka je povučena, ali su ostale stare nedoumice. Kako organizovati nastavu, šta je sa ispitima i kako omogućiti da se mere sprovode na samim fakultetima?

Profesor prorektor Univerziteta u Beogradu doktor Petar Bulat rekao je za portal Nova.rs da u okviru fakulteta postoje posebni režimi održavanja nastave, te da je teško da se uoče pravilnosti u samom radu.

„Na većini fakulteta je više programa i svaki program imaju svoje posebnosti. Ne postoji nijedna zajednička crta u njihovom radu u toku pandemije, osim da se se svi zajedno pridržavamo svih propisanih mera u cilju suzbijanja virusa“, rekao je Bulat za Nova. rs.

On je dodao da je kada je reč o održavanju nastave uživo da sje mera da se to primenjuje u što manjim grupama.

„Potrebno je da maksimalno brinemo o bezbednosti studenata i to je ono što je krovna mera. Sve ostalo je na samim fakultetima. Stvari koje mogu da se odvijaju u ovakvim okolnostima sa manjim grupama  održavaju se uživo, ali predavanja su mahom onlajn. Imate fakultete poput Medicinskog gde je izuzetno teško organizovati ovakav vid nastave, ali to se detaljno uređuje unutar njih samih“, kazao je Bulat.

Bulat je naglasio da je fakultetima sugerisano da veći deo nastave sprovode onlajn, a da se manje opredeljuju za nastavu uživo.

„Očekujemo da se nastava u drugom delu godine stabilizuje, pa bi se na taj način moglo očekivati da se vežbe na fakultetima trajno održavaju unutar ovih ustanova.“, zaključio je prorektor za nastavu doktor Bulat.

Kada je reč o pojedinim fakultetima, zaista deluje da se uputstva za nastavu razlikuju od fakulteta do fakulteta.

Na Medicinskom fakultetu uprava se opredelila da kompletnu nastavu održava putem onlajn platformi, te se predavanja i vežbe održavaju „na daljinu“. Na isti način organizovao se i Fakultet političkih nauka, koji vežbe i predavanja održava onlajn od početka pandemije.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pravni fakultet svoje aktivnosti usmerio na takozvani kombinovani model, prema kojem se predavanja organizuju onlajn, a za vežbe je predloženo da se održavaju uživo, ali i onlajn ukoliko je neophodno. Isti sistem primenio je i Saobraćajni fakultet, gde se ipak poneko predavanje održi uživo, ali prema rečima studenata to je samo jednom u dve nedelje.

Očigledno je da su fakulteti potpuno na različite načine odredili svoje aktivnosti u toku pandemije, ali mogu se uočiti i izvesne pravilnosti u radu visokoškolskih ustanova prvenstveno one koje odnose na poštovanje mera, korišćenje dezinfekcionih sredstava, kao i nošenje zaštitnih maski. Takođe, do sada nije ugroženo održavanje ispitnih rokova barem u zimskom semestru, a sa fakulteta se nadaju da će situacija biti daleko bolja na leto.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar