Foto: N1

Predstojeću školsku godinu fakulteti beogradskog Univerziteta organizuju po kombinovanom modelu nastave. To znači da će teoretska nastava biti onlajn, a praktična – uživo u laboratorijama.

Kako sada stvari stoje nova akademska godina u Beogradu počeće na vreme. Iskustvo onlajn nastave fakulteti već imaju, ali su se mnogi potrudili da isprave manjkavosti.

Ekonomski fakultet nabavio je novu IT opremu da bi nastava bila kvalitetnija uz veću interakciju nastavnika i studenata, jer će tri četvrtine nastave pratiti upravo tako.

Pročitajte još:

„Ja mislim da je tu najveći problem kako motivisati, odnosno taj sistem štapa i šargarepe uspostaviti između učitelja i đaka. Dakle, kad je ta nastava na daljinu, vi tu nemate neposredan uvid u toku godine koliko je student aktivan. U okviru ove jedne četvrtine nastave u zgradi fakulteta tu ćemo održavati kolokvijume“, rekao je prof. dr Branislav Boričić, dekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Iako volje imaju, pojedini fakulteti nemaju dovoljno prostora da organizuju predavanja uživo, a da ne prekrše epidemiološke mere.

„Mi ne možemo da imamo više od 50 studenata u jednom amfiteatru. Na prvoj godini u kojoj imamo 720 novoupisanih studenata, a imamo i neke koji ponavljaju ispite ili čitavu godinu mi ćemo u svakom slučaju morati da primenjujemo nastavu na daljinu“, rekao je dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu prof. dr Milo Tomašević.

Brucoši beogradskog medicinskog fakulteta će posle svečanog prijema, na onlajn nastavu a na vežbe sa maskama, vizirima uz distancu. Neće ih biti samo na kovid klinikama.

Kombinovana nastava i na fakultetima u Kragujevcu

Medicinari u Kragujevcu tokom praktične nastave neće imati kontakt s pacijentima.

„S obzirom na to da je to skopčano sa opštom epidemiološkom situacijom i sa rizicima koje mogu da imaju kontakti studenata sa pacijentima i za studente i za pacijente skloni smo mišljenju da će to da bude isključivo u vidu virtualnih vežbi na fakultetu za početak“, naveo je prof. dr Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu.

Školska godina za buduće kragujevačke inženjere počinje ranije, za brucoše već 21. septembra.

„Nastava može da se održava i u našim učionicama ukoliko to situacija u pogledu kovida 19 dozvoljava, ali svakako će tu nastavu moći da prate istovremeno i svi oni studenti koji iz bilo kojih razloga neće moći da budu na fakultetu. Praktična nastava će se svakako održavati u našim laboratorijma. Te grupe će biti značajno smanjene“, rekao je dekan Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu prof. dr Dobrica Milovanović.

Kako će izgledati nastava na fakultetima niškog univerziteta – odlučiće se sledeće sedmice.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare